Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mustgáz-veszély

Mustgáz-veszély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Javában tart a szüret és a borkészítés országszerte. Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyforrást a mustgáz jelenti. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat. A napokban mustgáz-mérgezés Csengődön követelt áldozatokat. A katasztrófavédelem szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a különböző légzésvédő maszkok a mustgáz ellen nem védenek, a „gyertyás” módszer azonban hatékony.

Két férfi elhunyt mustgáz-mérgezés következtében a hétvégén, Csengődön. Hordótakarítás közben lettek rosszul. Hétfőn pedig szintén két ember lett mustgáz-mérgezés áldozata Péterin. Az idős férfit és a szomszédját kórházba szállították.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, valamint a szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, de a közismert „gyertyás” módszer is megfelelő – vallja Dudás Ferenc termelő.

– Ez tulajdonképpen egy jó dolog, mert a gyertyalángnak az intenzitásából lehet következtetni a bent lévő mustgáz mennyiségre, tehát ha pislákolva ég, akkor már baj van, mert jelen van a mustgáz, de ha intenzíven ég, mint bárhol a gyertya, akkor nincs gond – ecsetelte.

A mustgáz semlegesítésére a vízpermet is nagyon hasznos – tette hozzá Dudás Ferenc.

Ha a hagyományos „gyertyás” módszert alkalmazzuk, fontos hogy a gyertyát ne magunk előtt, hanem mindenképp a derekunk magassága alatt tartva haladjunk le a pincébe. Érdemes tudni, hogy már 10 százalékos széndioxid-koncentráció is veszélyes az emberre, mert nem lehet megfelelően lélegezni.

Tavaly 11 alkalommal riasztották a tűzoltókat mustgáz miatt, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.


Tovább az archívumra