Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Emlékezés

Emlékezés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékeztek ma a KÁ-RÓ színkör tagjai az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusán. Az események felidézésével azt szeretnék elérni a tagok, hogy mindenki emlékezzen arra a történelmi eseményre, amikor ezrek áldozták életüket a hazáért, és több mint 200 ezer ember elmenekült hazánkból.

„Emlékezni és őrizni” – ezt a címet adták emlékező műsoruknak a KÁ-RÓ színkör tagjai, mellyel 1956. október 23 alkalmából készültek a Károly Róbert Campuson. Idei műsoruk személyes történeteken alapult.

– Az volt a célunk, hogy azok, akik nem éltek akkor még, tehát a fiatal korosztály is tudjon emlékezni és őrizze meg azt, amit itt hallott a műsorban. Próbáltunk olyan verseket, olyan személyes történeteket, olyan énekeket előadni, hogy a közönség, a résztvevők emlékezzenek erre a történetre, emlékezzenek a hősökre, az áldozatokra, és azokra a fiatal diákokra, egyetemistákra, akik tulajdonképpen ezt a forradalmat megvívták – mondta Czigány Mariann, a Ká-Ró Színkör vezetője.

A művészeti vezető kiemelte: egyre kevesebb fiatal van tisztában a történelmi eseményeinkkel, ezért is fontosak az ilyen jellegű megemlékezések.

– Az lenne nagyon jó, ha megmaradna bennük, vagy egyáltalán meg tudnák őrizni ezeket az emlékeket, amit az 56-os évfordulóra rendeznek országszerte iskolákban és egyéb ünnepségeken, hogy tisztába legyenek, hogy mi történt, hogy életüket áldozták fiatalok – vélekedett.

Korabeli képek vetítésével, verses-zenés összeállítással, gondosan megtervezett díszlettel, és régi rádiófelvételekkel igyekeztek érzékeltetni a fellépők, hogy milyen jelentősége van még ma is ennek az eseménynek.


Tovább az archívumra