Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jönnek a vérszívók

Jönnek a vérszívók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Beköszöntött a tavasz, és megkezdődött a túrázások ideje is. Az enyhe idővel a kullancsok is megjelennek, és bár hosszú és hideg telünk volt – melynek következtében sokuk nem tudott áttelelni – fontos felkészülni a szezonra már most. A szakemberek azt tanácsolják, aki sokat tartózkodik a szabadban, adassa be a vakcinát. Célszerű a téli hónapokban megkezdeni az oltássorozatot, de még most sincs senki elkésve.

Rejtvényfejtés a parkban, kutyasétáltatás és biciklizés a szabadban – megállíthatatlanul közeledik a tavasz. Sokan ilyenkor már kint töltik a szabadidejüket, és egyre többen túráznak is. Azonban napsütés és jó idő velejárója a kullancsok megjelenése is. Bár hideg és hosszú telünk volt, érdemes felkészülni az invázióra.

– A nagyon kemény hideg tél azért elölte a kullancsokat, tehát nem tudtak úgymond áttelelni, tehát egy kicsit későbbre tevődik az elmúlt évekhez képest a tömeges megjelenés, ugyanakkor ez nagyon időjárásfüggő, tehát hogy ha gyorsan enyhe tavasz lesz, akkor felgyorsul ez a folyamat – vélekedett dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete elnöke.

Az Észak-magyarországi régió az egyik legnagyobb kockázatú területnek számít kullancsok szempontjából, ezért is kiemelkedően fontos a vakcina. A szakember szerint még nem késő most sem beadatni.

– Mindenképpen szerencsés a védőoltást még a kullancsinvázió, tehát a kullancsok tömeges megjelenése előtt beadatni, tehát minél korábban, ahogy lehet, annál jobb. Úgyhogy feltétlenül a minél korábban elkezdett oltást támogatom, és erre hívnám fel a figyelmet – magyarázta dr. Póta György.

Abban az esetben, ha kullancsot találunk a bőrünkben, próbáljuk meg kiszedni mi magunkból egy csipesszel, távolítsuk el minél hamarabb, ne várjunk az orvosi segítségig, mert gyakran az idő alatt történik meg a fertőzés, amíg eljutunk a rendelőbe – tette hozzá Póta György.


Tovább az archívumra