Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fontos határidő őstermelőknek

Fontos határidő őstermelőknek

Március huszadikáig kell érvényesíteni a gazdáknak őstermelői igazolványaikat. Amennyiben ezt elmulasztják, akkor az szja törvény értelmében a költségeket és bevételeket nem számolhatják el az egész naptári évre, csak a kiváltás utáni időszakra. Számolt be televíziónknak Káli Nándor falugazdász.

Fontos határidő jár le a gazdáknak március huszadikán, ugyanis eddig az időpontig érvényesíthetik az idei évre őstermelői igazolványaikat. A határidő után már nem tudják elszámolni a teljes évre a bevételeiket és kiadásaikat. Sok gazda figyelmét megtéveszti, hogy az igazolványon két időpontot is feltüntetnek. Ezek közül az érvényességet kell figyelembe venni.

– A tavalyi évben kiküldésre került a gazdálkodók részére egy plasztik kártya formátumú új őstermelői igazolvány, ami kétféle időpontot tartalmaz. Van egy hatályossága, ez öt év. Általában a gazdálkodóknak ez 2020. december 31-ig szól. És ez az időpont nagyon sok gazdálkodót megtévesztett. A hatályosság nem ugyanaz az érvényességgel. Az érvényességhez minden évben március 20-ig meg kell hosszabbítani a kártyát – magyarázta Káli Nándor falugazdász.

Hirdetés

Egyelőre még sok gazda nem érvényesítette az igazolványát, amit a falugazdász irodában, vagy akár saját lakhelyükön is megtehetnek – tette hozzá Káli Nándor.

– Az őstermelői igazolványokat a körzetközpontokban, illetve a falugazdászoknak a kihelyezett fogadóidőpontjaikban a településeiken tudják megérvényesíteni. Az érvényesítéshez hozni kell a plasztikkártyát, a személyes azonosító okmányaikat, személyigazolvány, lakcím kártya, adókártya, illetve, ha földhasználatban az előző évekhez képest változás van, akkor a földhasználati lapot is kérjük bemutatni – tette hozzá a szakember.

Az igazolványokat március huszadika után is érvényesíthetik az őstermelők, de a falugazdászok felhívják a figyelmet, hogy az szja kedvezményeket teljes évre, csak a határidő betartásával tudják igénybe venni. Az érvényesítés nem kerül pénzbe a gazdáknak.


Tovább az archívumra

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Városháza – összefoglaló a jászárokszállási képviselőtestület üléséről
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:03
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság