Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Polgármesterek fóruma

Polgármesterek fóruma

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Polgármesteri fórumot tartott Gyöngyösorosziban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, mely során tájékoztatást adtak a 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési időszak helyi önkormányzatokat érintő lehetőségeiről, valamint az ASP rendszer bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokat is ismertették a részvevő polgármesterekkel. A finanszírozási kérdéseket illetően elhangzott: elsődleges feladat, hogy az 500 és 2000 fő közötti települések támogatását rendbe tegyék.

Az aktuális önkormányzati ügyekről – így a bérekről, jövedelmekről, finanszírozásról, továbbá a fejlesztésekről tartottak polgármesteri fórumot Gyöngyösorosziban. A jelenlévő településvezetőket főként a területi operatív program, és a vidékfejlesztési pályázat érinti – ezekről hallhattak bővebben.

– A többségnek 6-7 féle program lesz kiírva, ami főleg városok, és járásszékhely-városokat fognak érinteni, kistelepülések is tudnak rá pályázni, és biztos, hogy bepályáztak már, hiszen 2016-ban áprilisig kellett bepályázni, most lesznek az eredményhirdetések májusban. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen 15 milliárd forint az most Heves megyében is gazdára fog találni. És hát jönnek a vidékfejlesztési programok, azokra hívjuk fel mindig a figyelmet, hogy ott még van lehetőség főleg kisebb falvaknak pályázni – magyarázta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

Hirdetés
cinema-bridge

A TÖOSZ elnöke szerint nagyon kevés az olyan település, ami jó helyzetben van, azok is főként az adóerő-képesség miatt. Mintegy 300 önkormányzat van, amely beszedi az adónak a 100 %-át, ez 800 milliárd forintot jelent évente, 2600 településen pedig minimális az adóbevétel, ők csak az állami támogatásból élnek, ezért nehezebb helyzetben vannak.

– Talán a legkönnyebb helyzetben az 500 fő alattiak vannak, ahol már nincs különféle ellátó rendszer és nincs semmi, ők kapnak egy viszonylagos állami támogatást és abból élnek, ez egy főre azért elég tisztességes. Aztán akik keresik a helyüket ebben a rendszerben, azok ezek az 500 és 2000 fő közötti települések, ahol van viszonylagosan egy kis konyha, van óvoda, egyéb más, viszont nincs hozzá meg a teljes pénzösszeg arra, hogy ezt üzemeltessék – sorolta.

A legszerencsésebb kör a 2500-3000 fő feletti települések, ahol már van adóbevétel is. Fontos feladat, hogy az 500 és 2000 fő közötti községek finanszírozását rendbe kell tenni.

A fórumon szó esett az úgynevezett ASP rendszerről is, amely az egységes könyvelési rendszer kialakításáért felel az önkormányzati szektorban. Ez azért fontos, mert így egyebek mellett kiderül, hogy egy óvodai férőhely fenntartása mennyibe kerül különböző településeken.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Bushmanok - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság