Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Döntések

Döntések

A bíróságok működését, a döntéshozatalok és az ügyek feltárásának a menetét ismertette televíziónkban a Gyöngyösi Járásbíróság elnöke és elnökhelyettese. Hiesz György polgármester pedig egyebek mellett a közösségi együttélés szabályaival foglalkozó rendeletmódosításról beszélt Fórum című műsorunkban.

A járásbíróság hatásköréről, valamint a polgári és büntető ügyszak működéséről is beszéltek Fórum című műsorunkban a Gyöngyösi Járásbíróság vezetői. A nézők megtudhatták azt is, hogyan lesz bírói ítélet a vizsgálati alosztály által gyűjtött információkból.

– Meghallgatja a tanúkat, elvégzi a házkutatásokat, a lefoglalásokat, fényképfelvételek történnek, helyszíni szemlék. Ezt az anyagot összefűzi az ügy előadója, a vizsgáló és ezt küldik meg az ügyészségre. Az ügyész elolvassa és eldönti, hogy vádat emel, megszünteti az eljárást, vagy van egy olyan joga is, hogy a nyomozás tovább folytatását rendeli el – sorolta Dr. Takács Beatrix, a Gyöngyösi Járásbíróság elnökhelyettese.

Hirdetés
cinema-bridge

A bíróságok célja országosan is az, hogy a peres ügyekben minél hamarabb döntés szülessen. Ezt az eset típusa mellett a résztvevők együttműködési hajlandósága is nagyban befolyásolja. A Gyöngyösi Járás Bíróságon az ügyek több mint 90 százalékában 1 éven belül döntés születik.

– 2018 január elsejétől új polgári perrendtartásunk lesz. Egy teljesen más perszerkezetet vezet be. Az első előadáson rögzít minden előadást, minden bizonyítási indítványt és csak ezeket a bizonyítási indítványokat lehet később foganatosítani, teljesíteni, nem lehet mindig újabbat és újabbat, nem lehet keresetet változtatni majd, csak nagyon szigorú feltételek szerint. Ez is mind a pertartamok leszorítását célozza meg – magyarázta Dr. Gál Péter, a Gyöngyösi Járásbíróság elnöke.

Műsorunk második felében Hiesz György polgármester volt a vendég, aki a közösségi együttélés szabályaival foglalkozó rendelet módosításáról és az önkéntes közterület foglalókra vonatkozó türelmi idő lejártáról is beszélt.

– Nem az a célunk, hogy még jobban elnéptelenítsük a Fő teret. Hanem az, hogy rendezett viszonyok legyenek, fizessenek közterület-használati díjat, működjünk együtt a vállalkozókkal. Ezért elmentünk a végső határig és nagyon remélem, hogy hónap végén a testületi ülésen arról számolhatunk be, hogy megkötjük a kompromisszumot a vállalkozókkal. Kellenek teraszok, esztétikus teraszok. Olyan, amit a város egyeztetve a vállalkozókkal elfogad – hangsúlyozta.


Tovább az archívumra