Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Károk a gyümölcsösökben

Károk a gyümölcsösökben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyümölcsökben is jelentős károkat okozott a szombati jégeső a Mátraalján, így a piacokon jóval borsosabb árakra lehet számítani. A jelenlegi becslések szerint, a termés 30-80 százalékban károsodott. A pusztítás leginkább a cseresznye-, a meggy-, a kajszibarack- és az almatermést érinti.

A gyümölcsösökben is elszomorító a látvány. A hatalmas tócsák még mindig nem száradtak fel szombat óta. A cseresznyén, az almán és a sárgabarackon a jég ütötte sebek, pedig már bebarnultak. Így jól látható, milyen terméskiesést eredményez a jégeső.

A végleges károkat csak a sérült szemek hullását követően tudják majd megállapítani, mikor kiheverték ezt a sokkhatást a fák – mondta el Székely Zoltán, a NAK megyei szervezetének elnöke, aki siralmasnak ítéli a helyzetet. Annál is inkább, mert jól indultak a kilátások

A szakember reménykedik, hogy a vásárlók tolerálni fogják, hogy itt-ott sérült és jégvert a gyümölcs, mert ettől lekvárnak még megfelel. A piaci árak viszont biztos, hogy jóval borsosabbak lesznek a vártnál.


Tovább az archívumra