Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Centenáriumi tablók

Centenáriumi tablók

Tizenhat helyszínen állítottak fel a múltat és egyben a jelent is ábrázoló installációt a város nevezetes épületei előtt, a Gyöngyösi Nagy Tűzvész 100 éves évfordulója alkalmából. A Mátra Művelődési Központ, a Vachott Sándor Könyvtár, és Mátra Múzeum szakembereinek, tervező, kivitelező munkáját egész évben megtekinthetik az érdeklődők. Vasárnap a Gyöngyösi Nagy Tűzvész – rendezvénysorozathoz kapcsolódva sétát tesznek a történelmi tablók között, ami a tűzoltólaktanyától indul.

Kihelyezik az első centenáriumi tablót a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség épülete elé. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1890-ben alakult Kozmáry Dezső vezetésével, ám az épület a tűzvészben teljesen elpusztult – olvasható az installáción.

Ezen kívül még 15 helyszínre állítottak ki hasonló jelleggel tablókat, melyeken egy térkép is található, segítve ezzel a tájékozódást.

Hirdetés

– A tűzvész utáni állapot és a mostani állapot, illetve kiemelésre kerül mindenütt valamilyen emblematikus része az épületnek, hát jelen esetben ugye a tűzoltóság előtt egy régi szert láthatunk, és egy mostani tűzoltószert. Nekem nagy öröm ennek a végére érni, gyakorlatilag, hiszen csaknem egy éves munkának az eredményét látjuk itt – mondta el B. Pintér Mária, a GYÖNGYÖK igazgatója.

A Mátra Művelődési Központ, a Vachott Sándor Könyvtár, és Mátra Múzeum szakemberei, továbbá számos tervező, kivitelező munkája valósulhatott meg most.

– Egészen az emlékév végéig, tehát gyakorlatilag decemberig. Itt a kollégák mondták, hogy ha ezt valaki kvázi megszentségteleníti feliratokkal – én azt nagyon remélem, hogy ilyet senki és sehol nem lesz, tehát én úgy gondolom, hogy az itteni lakosok is óvják majd ezt annyira, hogy ne tegyék tönkre és ezt később is fel tudjuk bármikor használni- magyarázta az igazgató.

Mivel stabil keretben találhatóak a képek, ennél fogva bárhol kiállíthatóak lesznek nagyobb jelentőségű események kapcsán – tette hozzá az igazgató.

Vasárnap a Gyöngyösi Nagy Tűzvész – rendezvénysorozathoz kapcsolódva sétát tesznek majd a tűzvész történelmi tablói között, a séta a tűzoltólaktanyától indul.


Tovább az archívumra

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Városháza – összefoglaló a jászárokszállási képviselőtestület üléséről
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:03
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság