Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Örökség táncfesztivál

Örökség táncfesztivál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három megyéből 10 település 18 csoportja lépett zsűri előtt színpadra a hétvégén Gyöngyösön megrendezett Örökség Észak-magyarországi Regionális Néptáncfesztiválon. A mintegy 300 gyermektáncos és a velük foglalkozó táncpedagógusok mindannyian az Örökség Gyermek-népművészeti Egyesület védernyője alatt tevékenykednek. Közös céljuk, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertessék meg a magyar népi kultúra kincseit, melyekből a tánc csupán egy a sok közül.

Néhány évvel ezelőtt már otthont adott az Örökség Regionális Gyermek Néptáncfesztiválnak Gyöngyös. Most ismét itt jöttek össze az észak-magyarországi régió gyermek tánccsoportjai, hogy zsűri előtt mutassák meg tudásukat. 10 település 18 csoportja jött el. A házigazda Szabó Zoltán táncpedagógus azt mondja, nem titkoltan azért is vállalták el a rendezést, hogy a Vidróczki utánpótlása még nagyobb figyelmet kapjon.

A Zoltán által vezetett vidróczkis Verőke csoport egy cigándi májusjárást mutatott be. A népszokást egy régi film örökítette meg, onnan tanulták el, s készítettek hozzá koreográfiát.
Fontos a tánclépések megtanulása, mondják a szakmabeliek, de még fontosabb az, hogy a néphagyományokat, a népművészetet is alaposan megismerjék a fiatal táncosok.

Hirdetés
cinema-bridge

A Foltin Jolán által alapított Egyesület célja, hogy ne csak összefogja, hanem jól működő közösségbe is szervezze a magyarországi gyermek néptánccsoportokat, azoknak vezetőit és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik. Az egyesületnek bárki tagja lehet, aki szeretné segíteni ezt a munkát. Örömteli, mondták el a szervezők, hogy folyamatosan gyarapodnak. Most is volt itt olyan új együttes, mely először lépett színpadra közönség előtt, de már Örökség-tag.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2017. – Nyitógála - Peru
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2017. – Zárógála - Indonézia
16:03
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
19:02
Reklám
19:05
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:32
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság