Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Díjazottak

Díjazottak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A centenáriumi emléknapon díjazták a Hamvaiból újjáépült város címmel meghirdetett alkotói pályázatra beérkezett pályaművek készítőit. A városi könyvtár felhívására 24 képzőművészeti és 11 irodalmi alkotás készült, melyeket a Jónás Ágnes művészettörténészből és Fülöp Lajos nyelvészből álló zsűri értékelt. Az eredményhirdetésen minden alkotó ajándékcsomagot vehetett át, a különdíjat Kakas Olívia festő kapta.

Jóval több pályamű érkezett be a Hamvaiból újjáépült város című irodalmi és képzőművészeti pályázatra, mint amennyire eredetileg számítottak. Az összesen 35 versenyző alkotás mellett 31 versenyen kívül beadott, gyermekek által készített munkát is fogadtak. A könyvtár vezetője, Farkas István szerint ez annak tudható be, hogy szélesre tárták a kapukat, azaz olyan alkotói pályázatot hirdettek, amibe sok minden belefér. 24 képzőművészeti alkotás készült – köztük festmények, szobrok, montázsok, és fotográfiák – , melyekből most kiállítás nyílt a könyvtárban. Az anyag számszerűségében is nagy, de a zsűriző művészettörténész szerint értékét tekintve kimagasló.

A téma sem volt akármilyen, megmozgatta sokak fantáziáját. A Habsburg Györgytől a különdíjat átvevő Kakas Olívia Újjászületés című képéért kapta az elismerést.

Dr. Fülöp Lajos nyelvész a 11 irodalmi pályamunkát értékelte. Mint elmondta, örömteli, hogy
Gyöngyösön igen nagy számban vannak irodalmi vénával rendelkező alkotók. Farkas István könyvtárvezető szerint ezek a munkák idővel korjelző dokumentumokká válnak, ezért lehetőség szerint megpróbálják egyben tartani a képzőművészeti anyagot is.

A tervek szerint az irodalmi alkotások a készülő Gyöngyösi Kalendáriumban kapnának helyet.


Tovább az archívumra