Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Védekezni kell

Védekezni kell

A szőlőültetvények megújultak a májusi jégverést követően, bár a termésmennyiséget nem tudják pótolni, de megfelelő növényvédelemmel a megmaradt fürtök megóvhatók. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlőtermesztők figyelmét, hogy most időszerű védekezniük a szőlő súlyos betegségét, aranyszínű sárgaságot okozó, fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca lárvái ellen is.

Határszemlén a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke. Szinte hihetetlen, hogy megújultak az ültetvények, újra hajtottak a szőlők a májusi jégverést követően. Itt a levelek megvédték a fürtkezdeményeket- mutatja a szakember.

Becslések szerint a termés 50-60%-a maradt meg a fagyok után. Növényvédelemmel meg tudják őrizni a jelenlegi termésmennyiséget- tette hozzá az elnök. Különös tekintettel a szőlő kabóca elleni védekezésre, amire a NÉBIH is felhívja a gazdák figyelmét. Akik márciusig bejelentették, hogy a védekezésben részt kívánnak venni, azok hektáronként 12 ezer Ft növényvédőszer támogatást igényelhetnek. Az aranyszínű sárgaság betegség hazánkra még nem jellemző, minimálisat a Dunántúlon tapasztaltak az elmúlt évben, ezért a Dunától keletre is fontos a védekezés, a megelőzés- mondja az elnök.

Hirdetés

Nyilas János bízik benne, hogy a borvidéken olyan fertőzés nem alakul ki, ami a szőlőültetvényeket veszélyeztetné.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:01
Reklám
19:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság