Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rózsahidat rakok

Rózsahidat rakok

A közelmúltban készült el Józsa-Kalocsai Mária gyöngyösi népdalénekes legújabb népzenei cd-je, melynek címe Rózsahidat rakok. Ennek a Palócföld népdalkincsét tartalmazó lemeznek a bemutató koncertjét rendezték meg csütörtökön a Start Műhelyben. A lemezen és a koncerten is közreműködött két kiváló népzenész, Unger Balázs cimbalmos és Tóth Zsombor dudás, valamint az énekesnő a bemutatóra meghívta két boldogi adatközlő énekesét is.

A Rózsahidat rakok című cd hangzóanyaga már a 2015 karácsonyára megjelent Égígérő című lemezzel egyidőben elkészült. Ám csak mostanra sikerült a támogatóknak köszönhetően megjelentetni a cd-t, mely azon ritka népzenei anyagok közé tartozik, amelyek egy énekes saját gyűjtésű dalait mutatják be. Érdekessége, hogy nem egy gyűjtés eredménye, hanem egy élet gyűjtése. Az énekesnő azt mondja, a Palócföld énekei számára különleges erővel bírnak.

Hirdetés

A lemezbemutatón Józsa-Kalocsai Mária a lemez 24 dalából 19-et énekelt el. A dalokkal bejárta az egész Palócföldet Fedémestől Nagyrédéig, Rimóctól Boldogig. Az utóbbi községből az énekesnő meghívta két adatközlőjét, Kepes Lászlónét és Janota Lukácsnét, akikkel együtt adta elő a boldogi dalokat.

Józsa-Kalocsai Mária azt mondja, hogy a lemezben benne vannak az adatközlők, de nem tagadhatja le, hogy ezek a dalok az ő interpretációi. A hangszerelés viszont a zenészeknek köszönhető. Unger Balázs, a Cimbaliband muzsikusa maga is palócföldinek vallja magát, így a felkérés különösen kedves volt a számára. Ráadásul, mint mondja több új dalt is megismerhetett.

A cimbalom és a duda kíséret különleges ízt ad a lemeznek. De nem csak ettől egyedi az összeállítás. Józsa-Kalocsai Mária az utóbbi időben főként vallásos népénekeket énekelt. Ez a népzenei anyag viszont kifejezetten világias témájú dalokból lett összeállítva.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:01
Reklám
19:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság