Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Méz: közepes szezon

Méz: közepes szezon

A közepestől valamivel gyengébb szezonra számítanak idén a méhészek. A repce és az akácméz mennyisége sem lesz kiugróan magas. A jelenlegi időjárás kedvez ugyan a nektárképződésnek, de a tavaszi fagyok meggyengítették a méhcsaládokat. A vásárlók áremelkedésre számíthatnak.

Szépen csorog a méz az edényekbe, a méhészek a repce elvirágzása után már a már a vegyeset pergetik. A tavaszi időjárás és a méhpusztulások miatt azonban nem indult jól az idei szezon- mondja Bognár Éva méhész.

Hirdetés

– Megyei szinten is illetve országos szinten is az a jellemző, hogy nagyon nagy a szórás. Nagyon változatos a mézhozam. Vannak méhészek, akik arról panaszkodtak, hogy egyáltalán nem pörgettek. Ez köszönhető annak, hogy sok volt télen a családpusztulás, illetve az áttelelt családok is gyengék voltak, fejlődésben nem érték utol a virágzást – mondta el Bognár Éva méhész.

A vándorló méhészeknek is szerencsére volt szükségük a jó hozamhoz, hiszen sok helyen elfagyott az akác. A repce viszont sokáig virágzott, így abból többet tudtak termelni. Jelenleg szépen hordanak a méhek, még néhány hétig tudnak gyűjteni a napraforgóról.

– A napraforgó elindult, a csapadék az kedvez, a hőmérséklet is megfelelő a nektárképződésnek. Egyelőre van hordás, ez is eltérő, nem annyira rossz a mi esetünkben. A végeredményt azt meglátjuk, bizakodóak vagyunk, de összességében egy gyenge közepes évre számítunk – tette hozzá.

Jelenleg 750 forint körül mozog a méz felvásárlói ára, a fogyasztók az idei kisebb termés miatt azonban áremelkedésre számíthatnak a piacokon. A repcén, az akácon és a vegyesen kívül akár málna, szeder, vagy selyemkóró mézet is vásárolhatnak a termelőktől azok, akik valami különlegesre vágynak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2017. – Nyitógála - Peru
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2017. – Zárógála - Indonézia
16:03
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
19:02
Reklám
19:05
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:32
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság