Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Méz: közepes szezon

Méz: közepes szezon

A közepestől valamivel gyengébb szezonra számítanak idén a méhészek. A repce és az akácméz mennyisége sem lesz kiugróan magas. A jelenlegi időjárás kedvez ugyan a nektárképződésnek, de a tavaszi fagyok meggyengítették a méhcsaládokat. A vásárlók áremelkedésre számíthatnak.

Szépen csorog a méz az edényekbe, a méhészek a repce elvirágzása után már a már a vegyeset pergetik. A tavaszi időjárás és a méhpusztulások miatt azonban nem indult jól az idei szezon- mondja Bognár Éva méhész.

Hirdetés

– Megyei szinten is illetve országos szinten is az a jellemző, hogy nagyon nagy a szórás. Nagyon változatos a mézhozam. Vannak méhészek, akik arról panaszkodtak, hogy egyáltalán nem pörgettek. Ez köszönhető annak, hogy sok volt télen a családpusztulás, illetve az áttelelt családok is gyengék voltak, fejlődésben nem érték utol a virágzást – mondta el Bognár Éva méhész.

A vándorló méhészeknek is szerencsére volt szükségük a jó hozamhoz, hiszen sok helyen elfagyott az akác. A repce viszont sokáig virágzott, így abból többet tudtak termelni. Jelenleg szépen hordanak a méhek, még néhány hétig tudnak gyűjteni a napraforgóról.

– A napraforgó elindult, a csapadék az kedvez, a hőmérséklet is megfelelő a nektárképződésnek. Egyelőre van hordás, ez is eltérő, nem annyira rossz a mi esetünkben. A végeredményt azt meglátjuk, bizakodóak vagyunk, de összességében egy gyenge közepes évre számítunk – tette hozzá.

Jelenleg 750 forint körül mozog a méz felvásárlói ára, a fogyasztók az idei kisebb termés miatt azonban áremelkedésre számíthatnak a piacokon. A repcén, az akácon és a vegyesen kívül akár málna, szeder, vagy selyemkóró mézet is vásárolhatnak a termelőktől azok, akik valami különlegesre vágynak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:01
Reklám
19:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság