Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Koszorúzás Almásy János emléktáblájánál

Koszorúzás Almásy János emléktáblájánál

Koszorúzási ünnepséget tartott Almásy János Fő téri emléktáblájánál a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület, valamint az Aba Sámuel Hagyományőrző Történelmi Daloskör. A jelenlévők így emlékeztek meg az 1700-as évek kiemelkedő katonájáról és politikusáról.

„Minden fegyverbíró Gyöngyösön gyülekezzék, ki lovon, ki gyalog nagy iga alatt nyomorgó országunk felszabadítására.” Almásy János egykori alispán ezekkel a szavakkal szólította fel Heves és külső-Szolnok vármegye lakóit a Rákóczi Szabadságharc támogatására. Az 1703. október 4-i gyülekező helyszínének Gyöngyöst jelölte meg.

– Elindítója volt egy olyan folyamatnak, amely aztán 1711-ig tartott. Ő volt, aki hadba hívta a 2000 fegyverest és innen aztán tovább haladtak egészen Egerig, ahol Eger várának a felszabadítása volt az egyik terve – emlékeztetett Kámán Árpád, az Aba Sámuel Történelmi Daloskör vezetője.

Az Almásy család első emléktábláját Sereg József kezdeményezésére állították az egykori Almásy Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola udvarán. A korszak kiemelkedő katonájának, politikusának állítottak így emléket.

– A megye fontosabb méltóságai, a főispán, alispán is ekkor még a szabadságharc kezdetén nem támogatták a Rákóczi szabadságharc ilyen jellegű kibontakozását. Labancok uralták Egert is és a sikerek hatására az ő terve érvényesült. Sajnos ő 1704 végén, vagy 1705 elején elhalálozott, így a szabadságharc későbbi sikeres időszakában már nem tudott szerepet játszani – idézte fel Kámán Árpád.

Az emléktáblánál koszorút helyeztek el Gyöngyös alpolgármesterei, a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület, valamint az Aba Sámuel Hagyományőrző Történelmi Daloskör képviselői.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság