Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Akadémiai esték a klímaváltozásról

Akadémiai esték a klímaváltozásról

A klímaváltozás gazdasági hatásairól tartott előadást Dr. Szlávik János a gyöngyösi Károly Róbert Campuson. Az Akadémiai Esték programsorozat legutóbbi előadásán a gazdaság szerepéről és az alkalmazkodási módszerekről is szó esett.

Globális folyamatokról és regionális kérdésekről is beszélt a klímaváltozás gazdasági hatásairól szóló előadásában Dr. Szlávik János. A szakember hangsúlyozta, a gazdaság nem csak a klímaváltozás okozója, hanem elszenvedője is. Az pedig, hogy egy ország mennyire tud környezettudatos lenni, nagyban függ a vezetésétől.

– Parkokat kihasználni, nagyon odafigyelni és nem beépíteni, nem lebetonozni. Magyarország annyira nem bölcsen dönt. Az emberek nagyon érzékenyek, érzik a saját bőrükön, hogy kellene valamit tenni, legkevésbé talán a nagypolitika, a gazdaságpolitika amelyik nem ezt az érdekviszonyokat és érdekrendszert támogatja – fogalmazott Prof. Dr. Szlávik János egyetemi tanár.

Az érdeklődők az előadótól választ kaphattak arra a kérdésre is, hogy, mit tehet egy háztartás.

– A Kádár-kockák, tehát azok a rosszul megépített, kockaszerű, nem nagyon szigetelt épületek, vagy a panelek, ezekben 60-65 százalékos lehetőség van, hogy növeljük az energiahatékonyságot. El is kezdődött. Kihoztunk belőle úgy 30-35 százalékot. Szigeteltük, nyílászárók. De a fűtési rendszerben nagyon nagy lehetőségek vannak – vélekedett a professzor.

A megújuló energia felhasználásával és a környezettudatos gondolkodással, gazdálkodással tehát sokat tehetnék a bolygónk megóvása érdekében, ám ehhez kollektív szemléletváltásra lenne szükség.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság