Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Abigél titkai

Abigél titkai

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Piros Ildikó színművésznő már tavaly, az Orczy-kastélyban előadott önálló estjét követően megígérte, hogy a Szabó Magda-évfordulóra készülő műsorával Gyöngyösre is eljön majd. Az Abigél titkai című műsor azóta el is készült, s Piros Ildikó a tavasz óta járja vele az országot. A Szabó Magda-est most megérkezett Gyöngyösre is, ahol a városi könyvtárban került bemutatásra.

Ha van valaki, aki az írónő halálának 10, születésének pedig 100. évfordulóján hitelesen emlékezhet Szabó Magdára, akkor az egy olyan személy, aki közel állt hozzá. Piros Ildikó színművész ilyen. Mint elmondta, sok neves íróval volt fiatal korában kapcsolatban, de közülük is kiemelkedik Szabó Magda, akit szellemi szülőanyjának tekint.

Piros Ildikó Szokatlan formát választott az emlékestnek. A felolvasásos, bejátszásokkal színesített előadásmód nem a klasszikus előadóestek dramaturgiáját követi. Ez teszi viszont lehetővé, hogy a színésznő belebújjon jó pár alakba. Az összeállítás Szabó Magda 6 művét érintette : három nagyregény, az Abigél, Az ajtó, és a Katalin utca mellett Szabó Magda három kisebb írásából is elhangzottak részletek afféle intelmekként. Ezek segítségével tárja fel az előadó Abigél, azaz Szabó Magda titkai.

Az est Szabó Magda életét is megidézte apró életrajzi elemek felvillantásával. Az Abigél titkai mottója: Egy ember addig él, amíg őrzi az emlékezet. Szabó Magda máig a legtöbbet fordított magyar író, olvasmányossága, gazdag a nyelvezete miatt népszerűsége itthon is töretlen. Egy-egy ilyen emlékest azonban mindig tud új olvasókat toborozni a műveinek.


Tovább az archívumra