Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nehéz idők jönnek

Nehéz idők jönnek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

November elsejétől elindul a krízis-időszak, vagyis bővített kapacitással fogadja a gyöngyösi hajléktalanszálló a rászorulókat. Kezdetét veszi az utcai szociális munka is, amely során a város és a kistérség utcáin fokozott figyelemmel kutatják fel azokat, akik a szabadban próbálják átvészelni a leghidegebb időszakot.

Már a mai napon is fagypont közeli volt az éjszakai és a hajnali hőmérséklet. A gyöngyösi hajléktalanszálló felkészült a novemberi mínuszokra, a téli időszakra, így biztonsággal el tudják látni az ilyenkor mindig megemelkedő létszámot. Az ősztől tavaszig tartó krízisidőszakban fokozott kapacitással működik az intézmény, hogy senki ne maradhasson az utcákon.

– Ez azt jelenti, hogy az éjjeli menedékhely plusz hat férőhellyel működik, és emelkedett létszámmal várjuk az ügyfeleket, az erre rászorulókat, az igénybe vevőket. Ez november 1-től egészen április 30-ig tart. Az ügyfeleket forró teával várjuk – sorolta a Hajléktalanok Godozóháza vezetője, Őszi Benjámin.

A teán kívül pedig lehetőség van étkezésre, tisztálkodásra és szállásra is. Vannak olyanok is, akik a szabadban kívánják átvészelni a hideget, őket utca szolgálat során látják el a szociális szakemberek, de ha szükséges be is szállítják ezeket a személyeket a hajléktalanszállóra.

– Utcai szociális munka is elindul november elsejével, ami azt jelenti, hogy heti tíz órában járjuk a várost is illetve a kistérség településeit felderítve az esetleges veszélyes csomópontokat, az ügyfelek hol tartózkodását, és aki szükséges, azt be is tudjuk szállítani az intézménybe és ezúton is kérjük a lakosság segítségét, hogy ha bármi olyan helyzetet észlelnek, ami veszélyhelyzet, akkor a kistérség honlapján fellelhető folyamatábrának megfelelően járjanak el – jegyezte meg a szakember.

A téli krízisidőszakban egyelőre 36 személyt tudnak ellátni a hajléktalanszállóban, de várhatóan a napokban plusz négy fővel bővül a kapacitás. Extrém körülmények között, vagyis vörös riasztás esetén pedig egy új rendelkezés értelmében még ezen felül is fogadnia kell a rászorulókat az intézménynek.


Tovább az archívumra