Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rendhagyó földrajzóra

Rendhagyó földrajzóra

Érdekes témával várta a gyerekeket – de nem csak őket – a Junior Akadémiai Esték sorozat legutóbbi előadása. A két héttel ezelőtti, ragadozó madarakról szóló előadás után ezúttal egy rendhagyó földrajzórán vehettek részt a gyöngyösi általános iskolások.

Harangi Szabolcs geológus, az ELTE Kőzettani és Geokémiai Tanszékének vezetője arra a kérdésre kívánt választ adni, hogy van-e realitása annak, hogy vulkánok törjenek ki a Kárpát-medencében.

A vulkánok mindig vonzzák az embereket, hisz egyszerre látványosak, szépek és izgalmasak. Ugyanakkor ijesztőek és veszélyesek is. Vulkanológusnak lenni igazi detektívmunka, mutatott rá előadásában Harangi Szabolcs.

Hirdetés
cinema-bridge

Rossz hír, hogy pontosan nem lehet. A vulkanológusok is csak bizonyos, a kőzetekben rejlő jelekből következtethetnek a várható kitörésre. Jó hír viszont, hogy az olyan idős, 15 millió évvel ezelőtt működő vulkánok, mint a Mátra, biztosan nem törnek már ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Kárpát-medencében nem lehet vulkánkitörés. Ilyen például a székelyföldi Csomád, ami fiatal vulkán, s csupán 100 ezer éve volt az utolsó kitörése. Hogy megértsék a gyerekek a vulkánok működését, bekukkanthattak a vulkánok alá is, megnézvén, hogy jön fel a magma. Annak illusztrálására pedig, hogy a vulkánkutatás mennyi ember munkájának összehangolását kívánja meg, Harangi Szabolcs a gyerekekből megalakította saját szakember csapatát.

Mindezt látványos vulkánmodell kísérlettel is illusztrálta Harangi Szabolcs, aki azt reméli, hallgatói közül is lesz egy-két olyan gyermek, aki vulkánokat fogja kutatni nagykorában. Ez egyébként a szervezők szándékával is egybeesik.

De más tudományágak is várják a fiatalokat a Junior Akadémiai Estéken. A tavasz előadásokon a régészet és a történelem titkaiba kaphatnak majd bepillantást.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:07
Reklám
19:10
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2017. – Zárógála - Borostyán Néptáncegyüttes
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó – megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság