Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rendhagyó földrajzóra

Rendhagyó földrajzóra

Érdekes témával várta a gyerekeket – de nem csak őket – a Junior Akadémiai Esték sorozat legutóbbi előadása. A két héttel ezelőtti, ragadozó madarakról szóló előadás után ezúttal egy rendhagyó földrajzórán vehettek részt a gyöngyösi általános iskolások.

Harangi Szabolcs geológus, az ELTE Kőzettani és Geokémiai Tanszékének vezetője arra a kérdésre kívánt választ adni, hogy van-e realitása annak, hogy vulkánok törjenek ki a Kárpát-medencében.

A vulkánok mindig vonzzák az embereket, hisz egyszerre látványosak, szépek és izgalmasak. Ugyanakkor ijesztőek és veszélyesek is. Vulkanológusnak lenni igazi detektívmunka, mutatott rá előadásában Harangi Szabolcs.

Hirdetés

Rossz hír, hogy pontosan nem lehet. A vulkanológusok is csak bizonyos, a kőzetekben rejlő jelekből következtethetnek a várható kitörésre. Jó hír viszont, hogy az olyan idős, 15 millió évvel ezelőtt működő vulkánok, mint a Mátra, biztosan nem törnek már ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Kárpát-medencében nem lehet vulkánkitörés. Ilyen például a székelyföldi Csomád, ami fiatal vulkán, s csupán 100 ezer éve volt az utolsó kitörése. Hogy megértsék a gyerekek a vulkánok működését, bekukkanthattak a vulkánok alá is, megnézvén, hogy jön fel a magma. Annak illusztrálására pedig, hogy a vulkánkutatás mennyi ember munkájának összehangolását kívánja meg, Harangi Szabolcs a gyerekekből megalakította saját szakember csapatát.

Mindezt látványos vulkánmodell kísérlettel is illusztrálta Harangi Szabolcs, aki azt reméli, hallgatói közül is lesz egy-két olyan gyermek, aki vulkánokat fogja kutatni nagykorában. Ez egyébként a szervezők szándékával is egybeesik.

De más tudományágak is várják a fiatalokat a Junior Akadémiai Estéken. A tavasz előadásokon a régészet és a történelem titkaiba kaphatnak majd bepillantást.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:01
Reklám
19:04
Korfu - kisfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság