Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Márton nap

Márton nap

Libatepertő-sütés a falu kemencéjében, kenyérsütés és lángos készítés. A Márton napi hagyományokat elevenítették fel Abasáron, ahol reggeltől sürgölődtek az abasári civil szervezetek, hogy délutánra terített asztallal várják a falu apraja-nagyját. Délután az ovisok saját készítésű lámpásukkal vonulnak a településen.

Már reggel elkezdték a kenyérdagasztást és a lángos készítést az Együtt Abasárért Hagyományőrző Egyesület tagjai. Amíg a csapat egy része a 21 kg-nyi lisztet begyúrta, addig a többiek vágták a libahájat, hogy legyen libatepertő és libazsír is a frissen sült kenyérre. Amíg fűtötték a kemencét, az általános iskolások és az óvodások is kipróbálhatták milyen kenyeret dagasztani. A hagyományőrző rendezvény lényege, hogy átadják a tudást az elődök.

Közben az Abasári Napsugár Óvodában a kicsit gyakorolták a libás körjátékot, melyet délután a közösségi ház előtt adnak majd elő.

Hirdetés

Az óvodások sötétedéskor, saját készítésű lámpáikkal állnak a Lámpás felvonulás élére, hogy fényt vigyenek a település lakóinak. Az abasári civil szervezetek és az önkormányzat közös szervezésében pedig frissen sült kenyérrel várják a településen élőket a Saári Közösségi Házhoz, ahol az abasári borászok újborait is megkóstolhatják.


Tovább az archívumra