Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A hősökre emlékeztek

A hősökre emlékeztek

November 11-én több országban ünneplik a Rememberance Day-t, azaz a megemlékezés napját. Ennek célja, hogy megemlékezzenek a harcmezőkön elesett hősi halottakról, annak kapcsán, hogy az első világháborút lezáró fegyverszünetet 1918 november 11-én 11 órakor írtak alá. Magyarországon három éve tartottak először ilyenkor megemlékezéseket. Gyöngyösön a Helyőrségi Nyugállományúak klubjának szervezésében két évvel ezelőtt gyújtottak először mécseseket az emlékezők a Nagytemplom falán elhelyezett emléktáblánál. Idén a város vezetői is lerótták kegyeletüket.

November 11-én 11 óra 11 perckor a Szent Bertalan templomnál egybegyűltek kétperces néma főhajtással emlékeztek mindazokra, akik az első világháborúban életüket áldozták hazájukért. A szokást V. György angol király vezette be. Mára nem csak a Nagy Háborúban, hanem a világ összes csataterén meghalt katonákra emlékeznek ilyenkor, mondta el Engelleiter Zoltán, a megemlékezés szervezője.

Arra utalva, hogy a háborút követően a harctereken sokáig nem nőtt semmi, csak pipacs, a napot Poppy Day-nek, azaz a Pipacs Napjának is hívják.

Angliában a királynő, a politikusok és a közéleti személyiségek ilyenkor kitűzőként egy mű pipacsvirágot viselnek, miközben az emlékhelyeket végigjárják. Nálunk a gyertyák és mécsesek gyújtása helyettesíti ezt. Gyöngyösön az emlékezők, köztük Hiesz György polgármester és dr. Tatár László alpolgármester, mécsest vagy gyertyát hoztak magukkal a háborúban elesettek emléktáblájához. Bár a hősökről való megemlékezésnek több napja is van egy évben – emelte ki a programot szervező Engelleiter Zoltán – a Don kanyarnál elesettekről szóló januári, illetve a májusi Hősök Napján történő megemlékezések mellett helye van a novemberi főhajtásnak is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Városháza – összefoglaló a jászárokszállási képviselőtestület üléséről
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:04
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság