Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Oktatás cukorbetegeknek

Oktatás cukorbetegeknek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A fekvőbeteg osztályokon gyógyuló cukorbetegeknek indított oktatást a gyöngyösi Bugát Pál Kórház. A program célja, hogy a betegek megtanuljanak együtt élni betegségükkel és otthoni körülmények között is el tudják végezni az önellenőrzést, valamint betartsák a helyes táplálkozásra és életmódra vonatkozó ismereteket.

Járóbeteg ellátásban már évek óta jól működik a cukorbetegek oktatása az egészségügyi intézményben. Ennek okán indították el ezt a programot, ami így már a fekvőbetegek és hozzátartozóik tanítását is felöleli. Az oktatás során orvosok és dietetikusok együttesen segítik a betegek tanácsadását, megtanítják hogyan mérjenek vércukrot, hogyan táplálkozzanak helyesen és felhívják a figyelmet a testmozgás fontosságára is – emelte ki dr. Léman Gyöngyi belgyógyász.

– Bármelyik osztályra, fekvőbeteg osztályra egy beteg bekerül, és kiderül, hogy cukorbeteg vagy akár egy régi cukorbetegről van szó, aki igazából nem volt tisztában azzal, hogy hogyan is kell a saját betegségét menedzselni, akkor van arra lehetőség, hogy az osztályokról a beteget egy ilyen diétás oktatásra, ami egyébként a diétás oktatáson kívül életmód terápia oktatást is jelent részt vegyen. Ez gyakorlatilag három napot ölel fel – mondta el Dr. Léman Gyöngyi belgyógyász főorvos.

Zsigri Zsoltot pár hónapja diagnosztizálták cukorbetegséggel, azóta 30 kg-ot fogyott és jobban odafigyel a helyes életmód betartására.

– Kilenc hónapja vagyok már cukorbeteg, gyógyszert szedek és azóta sikerült a cukromat szinten tartani, oktatásokra is járok és kedvező a tapasztalom, mert ott nagyon sokat segítettek a helyes táplálkozásra, egészséges táplálkozásra és azóta a cukromat szinten tudom tartani – sorolta.

A főorvos hozzátette, nagyon fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek saját betegségükkel, rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintjüket és eljárjanak a szűrésekre, ezáltal megelőzhetik a komolyabb szövődmények kialakulását és szinten tarthatják állapotukat.


Tovább az archívumra