Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megújuló közgyűjtemény

Megújuló közgyűjtemény

Az új évben tovább szépül és gyarapodik a város egyetlen muzeális közgyűjteménye, a Vachott Sándor Városi Könyvtárban működő kiállítóhely és éremtár. Pályázati forrásból, valamint önkormányzati támogatással legutóbb Herman Lipót festőművész négy képét restauráltatták, éremritkaságokkal gyarapították a Huszár Lajos Éremtár anyagát, s készül egy új, az érmek speciális bemutatását szolgáló szekrény is.

Herman Lipót 100 grafikáját és vázlatát még 2016-ban sikerült bekereteztetni és kiállíthatóvá tenni. Ezzel kezdődött a Herman Lipót Hagyaték megújítása, mutatja Farkas István igazgató, aki azt mondja, régóta esedékes volt már, hogy a festőművész 38 éve Gyöngyösön lévő festményei is megszépüljenek.

Első körben azok a képek kerültek restaurálásra, melyek a leginkább igényelték ezt. A kiállítóhely központi képének számító nagyméretű, pompás díszkerettel ellátott Kiszáradó fa fürdőzőkkel című kép ilyen volt. Csak ennek a restaurálása megközelítette az egymillió forintot. Megújult a Nőcsoport víznél, valamint a Kertek alján című kép is, mindkettő a díszkeretével együtt. A negyedik képet, a Szerelmespárt önkormányzati támogatással sikerült restauráltatni. A jövőben több ütemben tervezik a további képek restaurálását a források függvényében. A helyi pályázatból 2017-ben nem csak a képek megújítására futotta, mondja Farkas István.

Méghozzá nem is akármilyen darabokkal. Igazi éremritkaságoknak számítanak a Gyöngyös város 650. évfordulójára 1984-ben készített egyedi veretek. 2018-ban az éremtár is tovább gyarapodhat. Újabb éremtári füzetek megjelentetését tervezik, a Kubinyi Program támogatásával pedig hamarosan elkészül egy új, az érmek speciális bemutatását szolgáló szekrény is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Zárógála - India
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság