Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Még nincs baj

Még nincs baj

Egyelőre nem tapasztalják a szőlősgazdák a károk jeleit ültetvényeiken. A szokatlanul meleg azonban elindíthatja a növényben a nedvkeringést és így jóval érzékenyebbek lesznek a fagyásra. Amennyiben rövid időn belül visszatér a hideg, nem lesz nagyobb gond a szőlővel- tudtuk meg Nyilas Jánostól, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökétől.

Aggódhatnak a szőlősgazdák a téli meleg miatt, hiszen plusz tíz Celsius fok felett magukhoz térnek a növények a mélynyugalmi állapotból, egy ilyenkor érkező kemény fagy pedig akár végzetes is lehet az ültetvényeknek. Egyelőre azonban a szőlő még bírja a meleget – mondta el televíziónknak Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

Így egyelőre még nem indult meg a nedvkeringés sem, ami a téli biztonságot jelenti a szőlő számára, de mindenképpen szükség van a lehűlésre, hogy biztonságosan átvészelhesse a telet a növény.

– Valójában van gond, vagy aggályoskodás a szőlőtermelők részéről, hogyha túlságosan korán felmelegszik az idő. Ugye elindul a nedvkeringés, tehát, ha a nedvkeringés elindul, nedvesebb lesz a vessző, tehát alacsonyabb lesz a fagyáspont csökkenés, érzékenyebb lesz rá – fogalmazott az elnök.

A Nemzeti Agrárkamara sajtóközleményt is kiadott, amelyben felhívja a figyelmet a téli meleg veszélyeire, valamint arra, hogy a kórokozók és kártevők is könnyebben vészelik át a telet. A gazdáknak így fokozottan kell figyelniük a közeljövőben a növényvédelemre is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Városháza – összefoglaló a jászárokszállási képviselőtestület üléséről
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:04
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság