Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Még nincs baj

Még nincs baj

Egyelőre nem tapasztalják a szőlősgazdák a károk jeleit ültetvényeiken. A szokatlanul meleg azonban elindíthatja a növényben a nedvkeringést és így jóval érzékenyebbek lesznek a fagyásra. Amennyiben rövid időn belül visszatér a hideg, nem lesz nagyobb gond a szőlővel- tudtuk meg Nyilas Jánostól, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökétől.

Aggódhatnak a szőlősgazdák a téli meleg miatt, hiszen plusz tíz Celsius fok felett magukhoz térnek a növények a mélynyugalmi állapotból, egy ilyenkor érkező kemény fagy pedig akár végzetes is lehet az ültetvényeknek. Egyelőre azonban a szőlő még bírja a meleget – mondta el televíziónknak Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

Így egyelőre még nem indult meg a nedvkeringés sem, ami a téli biztonságot jelenti a szőlő számára, de mindenképpen szükség van a lehűlésre, hogy biztonságosan átvészelhesse a telet a növény.

Hirdetés

– Valójában van gond, vagy aggályoskodás a szőlőtermelők részéről, hogyha túlságosan korán felmelegszik az idő. Ugye elindul a nedvkeringés, tehát, ha a nedvkeringés elindul, nedvesebb lesz a vessző, tehát alacsonyabb lesz a fagyáspont csökkenés, érzékenyebb lesz rá – fogalmazott az elnök.

A Nemzeti Agrárkamara sajtóközleményt is kiadott, amelyben felhívja a figyelmet a téli meleg veszélyeire, valamint arra, hogy a kórokozók és kártevők is könnyebben vészelik át a telet. A gazdáknak így fokozottan kell figyelniük a közeljövőben a növényvédelemre is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
ko-Logikus - környezetvédelmi magazin
18:36
Reklám
18:40
Nézőtér - kulturális magazin
19:11
Reklám
19:14
Fejezetek Magyarország közlekedéstörténetéből 14. rész
19:44
Kilátó - megyei magazin
20:11
Reklám
20:14
pusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
20:30
Képújság