Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A méheknek sem jó

A méheknek sem jó

Az enyhe téli időjárás nem kedvez a méhészeteknek, hiszen a tartós felmelegedés hatására, a méhek kirepülnek a kaptárakból. A jó idő megzavarja a rovarok bioritmusát, emiatt hamarabb hagyják el élőhelyüket, s amennyiben visszaesik a hőmérséklet, úgy egész méhcsaládok pusztulhatnak el.

Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt a helyi méhészetek kaptáraiban is elkezdődött az élet.
A kaptárakban már tenyérnyi fiasításokat lehet látni, ami azt jelenti, hogy a méhkirálynő lerakta az első petéket. Bognár Éva elmondta, a méhcsaládok a tél beköszöntével nem tudtak telelőfürtökbe húzódni, és a tartósan fagypont feletti hőmérséklet hatására beindult a fiasítás.

– Lehet találni repülő méheket, ilyenkor a kaptárból kijövő méhek vizet keresnek, viszik a vizet a fiasításnak, hiszen ugye már az őszi élelmet oldani kell, meleget kell, párás meleget kell tartani bent a fiasításnak – magyarázta Bognár Éva méhegészségügyi felelős.

Ha enyhe a tél, a méhek nyugtalanok, és többletenergiára van szükségük, melyet a kaptárban lévő mézből nyernek – mondja a szakember. Hozzátette, annak is komoly következményei lehetnek, ha visszatér a hideg idő.

– Ha jön a hideg, akkor a méhek összehúzódnak és nem tudnak külső virágpor hordást biztosítani a fiasítás élelmezési szempontjából, és bizony akkor nagyon kemény a belső törvény a méhcsaládnak, ezeket a fiasításokat kipucolják. Tehát magyarul egy gyűjtő korosztály méhecske kimaradhat – világított rá.

Nagy veszteséget okozhat az állományban az is, ha a tartósan meleg idő hatására a méhek elhagyják a kaptárat, hiszen pár perc alatt is csökkenhet annyit a hőmérséklet, hogy legyengülnek és nem érnek vissza élőhelyükre.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Városháza – összefoglaló a jászárokszállási képviselőtestület üléséről
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:04
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság