Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fizetős lesz?

Fizetős lesz?

Március elsejétől a Centrum Lab Kft. nem szállítja el a vért a háziorvosoktól a vérvételes kémcsöveket. A laboratórium tájékoztatása szerint pénzhiány az oka a szállítás beszüntetésének. Erről egy háziorvos már tájékoztatta is betegeit, hogy a fent említett időponttól térítés ellenében tudja vállalni a helyben történő vérvételt. Több házorvos azonban a polgármester segítségét kérte.

„Pénzhiányra hivatkozva nem szállítják el a vérvételes kémcsöveket” – áll az egyik háziorvosi rendelő ajtaján.
Március elsejétől nem szállítja el laboratórium a háziorvosi rendelőkből a vérvételes kémcsöveket, és főként financiális okai vannak annak, hogy ez a döntés megszületett – olvasható a Centrum Labor Kft. televíziónkhoz eljuttatott közleményében.

A háziorvos feladatai közé a vérvétel nem tartozik, azonban a legtöbb szakember biztosította ezt a lehetőséget a lakosok számára Gyöngyön. Dr. Oláh Gabriella továbbra is szeretné folytatni ezt a szolgáltatást, a kialakult helyzet miatt azonban térítés ellenében, 500 forintért tudja vállalni.

– Én nem egy térítést kérek, én a költség fedezetét szeretném meghatározni, vagy bepótoltatni, tehát ez nem egy vizitdíj, nem egy haszonszerzés a háziorvosi praxis részére, csupán a költségeim töredékét fogja fedezni. Mondok egy példát: az öregek vérvételi tűje, ami speciális, 320 forint darabja. Na, most ezt soha nem adta a laboratórium. Mindig én vettem meg. Gumikesztyű, stb., amit soroltam. Tehát tulajdonképpen 1000-1500 Ft/ vérvétel lenne a költség – magyarázta.

Dr. Farkas Gábor, a Centrum Lab ügyvezető igazgatója elmondta televíziónknak: felvették a kapcsolatot az önkormányzattal, hogy valamilyen megoldást találjanak. Hiesz György polgármester leszögezte: annak ellenére, hogy állami feladat, a lakosok érdekében azon lesznek, hogy javítsák az egészségügyi ellátást.

– Ez számunkra is felfoghatatlan. Ebben ugye elvileg az önkormányzatnak semmi szerepe nincs, tehát nem önkormányzati feladat. Ez most már a sokadik olyan dolog lesz, hogy az állam egyszerűen a finanszírozási okok miatt rátolja az önkormányzatokra ezt a felelősséget, mert valakinek el kell látni, a betegek érdekében. Most tárgyaltam épp a kórház vezetésével, levelet küldünk majd a centrumnak, leülünk tárgyalni, hogy milyen közös megoldást tudunk találni. Abból a szempontból őket is megértem, mikor egy cég, egy intézmény nem kap finanszírozást és természetesen ezek az események bekövetkeznek. Ebből óriási káosz lesz – vélekedett a polgármester.

A témával kapcsolatban megkerestük a Bugát Pál Kórházat is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kórháznak közvetlen szerepe nincs a háziorvosoknál levett vérminták beszállításában. Azonban a kórház részéről dr. Assani Omar orvosigazgató és a háziorvosok képviselője dr. Nagy Éva az elmúlt napokban konzultált az ominózus helyzetről.

Több megoldási javaslat felmerült a megbeszélésen, melyek érinthetik az önkormányzatot és Centrum Labot is. Az egyeztetések folytatódnak, mindenki érdeke, hogy megnyugtató megoldás szülessen.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:14
jévi hangverseny (részlet)
09:16
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:01
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Moziklip – mozi magazin
10:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:13
jévi hangverseny (részlet)
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Sport7 1. rész – sport magazin
19:01
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A hegy leve - dokumentumfilm
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság
20:30
Képújság