Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok bagoly ül a fán

Sok bagoly ül a fán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Baglyok telelnek a gyöngyösi polgármesteri hivatal udvarán. Nem ritka ez a jelenség a szakemberek szerint, hogy az erdei fülesbagoly behúzódik telelni a lakott övezetbe. Az éjszakai hideget így sokkal jobban át tudják vészelni és nem veszélyeztetik őket a ragadozó madarak.

Szunyókáló baglyok gubbasztanak a gyöngyösi polgármesteri hivatal udvarának fáin. A sudár fenyőkön és tujákon szívesen pihennek a madarak, egy-egy fán 22 fülesbaglyot is megszámolhatunk. Ez egyáltalán nem ritkaság a zoológus szerint, a fülesbagoly rendszeresen „beköltözik” a településekre.

Hogy miért teszik ezt, erre pontos választ nem tudnak adni az ornitológusok. Az egyik oka lehet, hogy a városokban melegebb van, és jobban át tudják vészelni a téli hideget, és nincsenek kiszolgáltatva a ragadozóknak. Innen repülnek ki éjszakánként vadászni, a földeken gyűjtik a rágcsálókat, pockokat, ami nagy segítség a mezőgazdászok számára. Jellemző rájuk a bagolyköpet, zsákmányuk maradékai a fák alatt nem túl szép látványt nyújtanak.

A füles baglyok védett állatok, zavarásuk tilos.


Tovább az archívumra