Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Munkavállalási nehézségek

Munkavállalási nehézségek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A roma lakosság munkaerő piaci lehetőségeiről tartottak interaktív előadást a Védőháló a Családokért Program keretén belül. A munkáltatók legnagyobb problémája, hogy a cigány lakosság jó része képzetlen, így jóval nehezebben tudnak munkát vállalni, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a tanulmányokra, illetve a motiváció fenntartására- hangzott el az előadáson.

Hogyan lehet bevezetni a roma lakosságot a munkaerő piacra és hogyan tarthatják meg állásukat? Erre keresték a választ azon a kötetlen beszélgetésen, amelyen a cigány munkavállalók és a foglalkoztatók egyaránt elmondhatták, milyen nehézséggel küzdenek. Az eseményen jelen lévő egyik vállalkozó arról számolt be, hogy alig találni szakképzett roma munkásokat- mondja a projekt vezetője.

– A legnagyobb probléma az, hogy a cigány emberek, a cigány fiatalok, a cigány munkavállalók képzetlenek. Mindenki ezt mondja és ő is pont erre hívta fel a figyelmet, hogy még ha szakmunkásképzőbe is jár, első, másodikban már otthagyja. Ez egy nagyon nagy probléma és a mi programunknak ez egy fontos üzenete, fontos feladata, hogy a szülőket és a szülőkön keresztül a gyerekeket valahogy az iskola berkein belül tartjuk – magyarázta Bárdosné Kocsis Éva projektvezető.

A szakképzésen túl folyamatosan erősíteni kell a roma munkavállalók motivációját is, mert gyakran előfordul, hogy hiába találnak munkát, mégsem tudják hosszú távon megtartani azt- tette hozzá az szociális előadó.

– Én fontosnak tartanám azt, hogy önismeretüket egy kicsit növeljük, önbizalmukat egy kicsit növeljük ezeknek az embereknek, hogy meglássák azt, hogy fontosak ők is, emberek ők is. Ha nincs olyan egészségügyi problémájuk, vagy olyan családi dolog, ahol mondjuk, egy nőnek jobban ott kell lenni, akkor igenis tudjanak, merjenek munkát vállalni. És növelni kell bennük a kitartást – hangsúlyozta Bodorné Csernyi Erzsébet szociális tanácsadó.

A kilátások azonban pozitívak, mert Gyöngyös vonzáskörzetében egyre több roma származású ember helyezkedik el a nyílt munkaerőpiacon. Legfontosabb, ehhez az akarat, mert enélkül nincs előrelépés – hangzott el az előadáson.


Tovább az archívumra