Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ember az embertelenségben

Ember az embertelenségben

Ember az embertelenségben – Karády Katalin címmel nyílt kiállítás a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnáziumban. Az iskola egykori tanulója, a ma már grafikusként dolgozó Lips Adrián mutatta be az énekes-színésznőről készült festményeit az érdeklődőknek.

Az ünnepélyes megnyitón Karády Katalint idézte meg a fiatal művész, akit középiskolás kora óta foglalkoztat az egykori díva élete és munkássága. Először a színésznő dalait hallgatta, ekkor kezdte el megfesteni a portréit is, majd megismerte a nagy múltú énekesnő életének legfontosabb állomásait. Ma már doktori iskolában kutatja Karády Katalin és Szeleczky Zita levelezéseit.

– Úgy érzem, hogy ő egy olyan példa lehet a mai fiatalság, tehát a mi számunkra is, amely ma talán nem is találunk ilyen embereket. Ilyen volumenű sztárokat sem, de ilyen volumenű és minőségű embereket sem. Hiszen ő a második világháborúban több zsidó származású embert is megmentett, közöttük Békeffi Istvánt, G. Dénes Györgyöt, vagy Gömöri Jánost. Ezekről a szakirodalmak írnak bővebben. És a másik, hogy tényleg nem vesztette el az önuralmát saját maga felett és igyekezett mindenkinek segíteni – magyarázta Lips Adrián, grafikus.

Egykori tanára, Ludányiné Prém Judit nagyon örült annak, hogy megvalósulhatott ez a kiállítás az intézmény falain belül.

– Nagyon nagy jelentőségű egy műszaki szakgimnáziumban is a művészet megjelenése. Egy nagyon-nagyon különleges téma, egy nagyon ritka és nagyon elfeledett, de mégsem elfeledett színésznő kerül a tizenévesek közé, úgy hogy minden nap láthatják és minden nap szembesülhetnek vele. Úgyhogy mi missziónknak tekintjük ezt és nyilván irtózatosan büszkék vagyunk erre a fiúra – hangsúlyozta a pedagógus.

A fiatal művész nemcsak Karády Katalinról készít festményeket. Többféle technikával is dolgozik, s portrékat készít a legszívesebben. Ám jelenleg legfontosabb feladat számára, hogy befejezze doktori kutatásait és megismertesse a színésznő életét azokkal, akik többet szeretnének tudni a nőről, aki egy embertelen korszak közepette is ember tudott maradni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. - Nyitógála 2. rész
14:58
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. - Nyitógála 3. rész
15:22
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:03
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Rákász Gergely orgonál
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság