Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ember az embertelenségben

Ember az embertelenségben

Ember az embertelenségben – Karády Katalin címmel nyílt kiállítás a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnáziumban. Az iskola egykori tanulója, a ma már grafikusként dolgozó Lips Adrián mutatta be az énekes-színésznőről készült festményeit az érdeklődőknek.

Az ünnepélyes megnyitón Karády Katalint idézte meg a fiatal művész, akit középiskolás kora óta foglalkoztat az egykori díva élete és munkássága. Először a színésznő dalait hallgatta, ekkor kezdte el megfesteni a portréit is, majd megismerte a nagy múltú énekesnő életének legfontosabb állomásait. Ma már doktori iskolában kutatja Karády Katalin és Szeleczky Zita levelezéseit.

– Úgy érzem, hogy ő egy olyan példa lehet a mai fiatalság, tehát a mi számunkra is, amely ma talán nem is találunk ilyen embereket. Ilyen volumenű sztárokat sem, de ilyen volumenű és minőségű embereket sem. Hiszen ő a második világháborúban több zsidó származású embert is megmentett, közöttük Békeffi Istvánt, G. Dénes Györgyöt, vagy Gömöri Jánost. Ezekről a szakirodalmak írnak bővebben. És a másik, hogy tényleg nem vesztette el az önuralmát saját maga felett és igyekezett mindenkinek segíteni – magyarázta Lips Adrián, grafikus.

Hirdetés

Egykori tanára, Ludányiné Prém Judit nagyon örült annak, hogy megvalósulhatott ez a kiállítás az intézmény falain belül.

– Nagyon nagy jelentőségű egy műszaki szakgimnáziumban is a művészet megjelenése. Egy nagyon-nagyon különleges téma, egy nagyon ritka és nagyon elfeledett, de mégsem elfeledett színésznő kerül a tizenévesek közé, úgy hogy minden nap láthatják és minden nap szembesülhetnek vele. Úgyhogy mi missziónknak tekintjük ezt és nyilván irtózatosan büszkék vagyunk erre a fiúra – hangsúlyozta a pedagógus.

A fiatal művész nemcsak Karády Katalinról készít festményeket. Többféle technikával is dolgozik, s portrékat készít a legszívesebben. Ám jelenleg legfontosabb feladat számára, hogy befejezze doktori kutatásait és megismertesse a színésznő életét azokkal, akik többet szeretnének tudni a nőről, aki egy embertelen korszak közepette is ember tudott maradni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:07
Reklám
19:10
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2017. – Zárógála - Borostyán Néptáncegyüttes
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó – megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság