Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érzékenyítő tréning

Érzékenyítő tréning

Az Autizmus Világnapja alkalmából egy hétig érzékenyítő foglalkozásokon vehettek részt általános és középiskolás diákok. A gyöngyösi Autista Segítő Központ kezdeményezéséhez csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola is.

Az autizmus nem betegség, hanem fejlődési rendellenesség, melynek következtében az érintetteknek problémát okozhat a kommunikáció és a váratlan helyzetek rugalmas kezelése, valamint visszamaradottak lehetnek társas kapcsolataik. Érzékenyítő foglalkozáson ismerkedhettek meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói az autizmussal kapcsolatos legfontosabb információkkal az Autista Segítő Központ tanárai segítségével.

– Teljesen más tematika alapján dolgozunk a középiskolás diákokkal, tehát ott már próbálunk némi lexikális tudást is átadni,illetve érzékenyítő játékokat játszunk, míg az általános iskolásoknál inkább egy közös munka folyamán próbálok ismereteket átadni a kollégáimmal közösen. Olyan eszközöket vonunk be, mint a babzsák, amit használunk mi is az oktatás során, vagy olyan feladatlapokat hozunk, amiket használunk az oktatás során – mondta el Kis Erzsébet, az ASK intézményvezetője.

A gyerekek szituációs játékban is részt vehettek és kipróbálhatták az autisták által használt kommunikációs kártyákat is. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolában fontosnak tartják, hogy fejlesszék a gyerekek értékrendjét, így nem volt kérdés, hogy részt vesznek-e a programban.

– A nevelés egy permanens folyamat, tehát minden nap el kell mondani a gyerekeknek, hogy mi a szép, mi a jó és egy idő múlva lehet, hogy ő lesz majd az a felnőtt, aki majd a saját gyerekének is el tudja majd mondani, az is lehet, hogy már kamaszkorában észre fogja venni, lehet, hogy egyetemista korában, de az is lehet, hogy csak nagymama korában fog majd eljutni, de ezt a reményt nem szabad feladni – vélekedett Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola intézményvezeőtje.

A programban részt vett még a Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Szakközépiskola, a Berze Nagy János Gimnázium, valamint a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. - Nyitógála 2. rész
14:58
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. - Nyitógála 3. rész
15:22
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:03
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Rákász Gergely orgonál
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság