Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érzékenyítő tréning

Érzékenyítő tréning

Az Autizmus Világnapja alkalmából egy hétig érzékenyítő foglalkozásokon vehettek részt általános és középiskolás diákok. A gyöngyösi Autista Segítő Központ kezdeményezéséhez csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola is.

Az autizmus nem betegség, hanem fejlődési rendellenesség, melynek következtében az érintetteknek problémát okozhat a kommunikáció és a váratlan helyzetek rugalmas kezelése, valamint visszamaradottak lehetnek társas kapcsolataik. Érzékenyítő foglalkozáson ismerkedhettek meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói az autizmussal kapcsolatos legfontosabb információkkal az Autista Segítő Központ tanárai segítségével.

– Teljesen más tematika alapján dolgozunk a középiskolás diákokkal, tehát ott már próbálunk némi lexikális tudást is átadni,illetve érzékenyítő játékokat játszunk, míg az általános iskolásoknál inkább egy közös munka folyamán próbálok ismereteket átadni a kollégáimmal közösen. Olyan eszközöket vonunk be, mint a babzsák, amit használunk mi is az oktatás során, vagy olyan feladatlapokat hozunk, amiket használunk az oktatás során – mondta el Kis Erzsébet, az ASK intézményvezetője.

Hirdetés

A gyerekek szituációs játékban is részt vehettek és kipróbálhatták az autisták által használt kommunikációs kártyákat is. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolában fontosnak tartják, hogy fejlesszék a gyerekek értékrendjét, így nem volt kérdés, hogy részt vesznek-e a programban.

– A nevelés egy permanens folyamat, tehát minden nap el kell mondani a gyerekeknek, hogy mi a szép, mi a jó és egy idő múlva lehet, hogy ő lesz majd az a felnőtt, aki majd a saját gyerekének is el tudja majd mondani, az is lehet, hogy már kamaszkorában észre fogja venni, lehet, hogy egyetemista korában, de az is lehet, hogy csak nagymama korában fog majd eljutni, de ezt a reményt nem szabad feladni – vélekedett Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola intézményvezeőtje.

A programban részt vett még a Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Szakközépiskola, a Berze Nagy János Gimnázium, valamint a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Bushmanok - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság