Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vallásos társulatok

Vallásos társulatok

Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18-21. században címmel nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Látogatóközpontjában, ahol a Szent Bertalan –templom Kincstárának időszakos kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatot a társulatok megmaradt tárgyi emlékei inspirálták.

A történelem során, régen és napjainkban is mindig nagy jelentősége volt a vallásos társulatok működésének, sőt gyökereik egészen a középkorig vezethetők vissza, virágkorukat a 18. századtól a 20 századig élték- hangzott el az ebből az időszakból fennmaradt tárgyi emlékekből nyílt kiállítás megnyitóján, Egerben.

A vallási társulatok régen egy fajta szociális háló szerepét töltötték be- tette hozzá Juhász Ferenc. Segítették az elesetteket, szegényeket, árva gyerekeket, özvegyeket, tették ezt keresztényi szeretetből, nagy értéket teremtve.

Hirdetés
cinema-bridge

Mindig vezetőség irányította a társulat munkáját, vezetőik köztiszteletben álló személyek voltak. Még ma is vannak működő vallásos társulatok Gyöngyösön, ezeknek a társulatoknak a megmaradt tárgyi anyaga inspirálta ezt a kiállítást is.

A 36 főt számláló társulat mai napig megtartotta hitét, magyarságát, hűségét- tette hozzá a fődékán. Mindig követendő példát állítottak az emberek elé, ezzel a kiállítással szeretnék elérni, hogy a mai társadalomba visszatérjen ez a tudat. A kiállítást május 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők, az Egri Érseki Palota Látogatóközpontjában.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:01
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság