Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sertéspestis: figyelmeztető táblák

Sertéspestis: figyelmeztető táblák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Itt a 4 napos hosszú hétvége, a meleg, napos időnek köszönhetően sokan indulnak majd túrázni a Mátrába. Érdemes azonban tudni, hogy nemrégiben egy afrikai sertéspestis kórokozójával fertőzött vaddisznót találtak a környéken. A Heves Megyei Kormányhivatal kijelölte a fertőzött területeket, mely érinti az EGERERDŐ Zrt. több vadászterületét is. Az itt áthaladó turistautak kezdetén táblával hívja fel az az EGERERDŐ Zrt. a túrázók figyelmét, hogy beléptek erre a területre. Azonban a vírus az embereket nem veszélyezteti.

Ilyen táblákkal hívja fel a figyelmet az EGEREDŐ Zrt. a túrázás szabályaira a fertőzötté nyilvánított területeken. Az erdőterületek nem lesznek lezárva, hiszen ez a vírus az embereket nem veszélyezteti. A sertéshús ás húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatóak.

– Az afrikai sertéspestisre csak a házi sertés és a vaddisznó fogékony, embert sem közvetlenül, sem közvetve nem fenyeget, vagyis a sertéshús, húskészítmények továbbra is nyugodtan fogyaszthatóak. Ugyanakkor a sertéstartásra nézve nagyon komoly veszélyeket rejt magában, hiszen azon kívül, hogy a megbetegedett állatok 90%-a el is hullik, komoly közvetett gazdasági kárt jelent a kereskedelmi korlátozások bevezetése – közölte Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos.

Fontos, hogy a fertőzött területet élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem hagyhatja el. Ha valaki bágyadt, senyvedt vaddisznót lát, vagy elhullott jószágot, ne nyúljon hozzá, hanem értesítse az erdészet szakembereit.

– A házi sertések védelmét meg kell oldani, be kell tartani az alapvető állategészségügyi, járványvédelmi intézkedéseket. A vadászatra jogosultak esetében pedig a vadászoknak a legfontosabb, hogy megtalálják az elhullott vaddisznókat, azokat mintavételt követően megfelelő módon semmisítsék meg. Ezzel lehet a leginkább lassítani a vírus terjedését, illetve felmérni, hogy a területen milyen mértékű a vírus elterjedése – magyarázta a főállatorvos.

Mivel a betegség továbbterjedésével veszélybe kerülhetnek a házi sertés állományok is, így a hatóság a lakosság és a sertéstelepek szakembereinek prevenciós munkájára is számít.


Tovább az archívumra