Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Madarak és fák napja

Madarak és fák napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén is Madarak és Fák napját rendezett a Mátra Múzeum az óvodások és az iskolások számára. A gyerekek megismerkedhettek a különböző madár és fa fajokkal, megtanulták miért fontos a védelmük és azt is, hogy ők hogyan tudnak segíteni otthon. Emellett Dr. Solti Béla bemutatta a madárgyűrűzés folyamatát.

A madarak és fák napját már több mint 100 éve tartjuk minden évben, Magyarországon Chernel István ornitológus kezdeményezésének köszönhetően. A fő cél már akkor is megfogalmazódott: védeni kell ezeket a fajokat, hogy megóvjuk a környezetünket és annak természeti értékeit, kincseit. A madárgyűrűzés is ezt a célt szolgálja, hogy nyomon tudják követni a különböző fajokat.

– 1908-ban már 1 év alatt már 1000 madarat gyűrűztek, azt hiszem 27 fajból több mint 1000 példányt gyűrűztek meg, úgy hogy mi Európában a 3.-ként kezdtük ezt el, ezt a madárgyűrűzést, ami utána nagyon szépen felfutott. Utána egy olyan 20 év alatt ugyancsak pár száz fajt vagy pár száz példány gyűrűztek, de utána ma már évente 200.000-250.000 madarat gyűrűzünk és a mai mostani budapesti adatbázisban már több mint 5 millió adat van – mondta el Dr. Solti Béla, nyugalmazott muzeológus, ornitológus.

A múzeum különleges plüss madarakat is bemutatott, amelyek képesek a valódi madarak hangját utánozni, ezzel is elősegítve a gyerekek ismeretét, hogy melyik madár, hogyan néz ki és milyen hangja van.

– A célunk az, hogy a gyerekek testközelből megismerkedjenek a madarakkal, illetve azzal, hogy miért olyan fontos az, hogy ezek a kis madarak körbevegyenek bennünket. Megismerkedjenek azzal, hogy hogyan tudjuk ezeknek a madaraknak a védelmét megvalósítani, miért fontos a nyomon követésük, illetve ehhez kapcsolódóan azokról a fás erdős környezetekről illetve élőhelyekről is beszélünk, amelyekben ezek a kis madarak előfordulnak – magyarázta Fodor Rozália muzeológus.

A Mátra Múzeum kertje madárbarát kert, ahol odúk, itatók és etetők találhatóak. A csoportok játékosan építettek fészket a kis madaraknak, mert fontosnak tartják a védelmüket.

A program minden évben nagy sikernek örvend a gyerekek szeretik a foglalkozásokat.


Tovább az archívumra