Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Városbor

Városbor

Olaszrizling nyerte el idén a Gyöngyös Város Bora címet. A város borát 21 nedű közül választotta ki egy szakmai és egy úgynevezett társadalmi zsűri. Mivel minőségi borokkal neveztek a helyi borászok, idén egy új kategóriát is meghirdettek és megválasztották a polgármester borát is.

Kóstolják a gyöngyösi hegyközségi borverseny legjobb 21 nedűjét a város bora verseny bírálói. Olaszrizling, savignon blanc, irsai olivér, sárga muskotály. Ezek a fajták mind szerepeltek az idei kóstolási listán.

– Kiegyenlített volt a mezőny, de ahogy az előbb fogalmaztam, az illatosság ennek a borvidéknek nagy értéke, tehát az illatos fajták valóban nagyon jól szerepelnek, illetve a klasszikusan nem is annyira az illatukról ismert és elismert fajták is nagyon jól szerepelnek a finom illattal, a gazdag illatintenzitással. A savak pedig a jó szüreti időponttal, a jó borászati technológiával megint csak garantálhatók, tehát nagyon szép sorozatot kóstoltunk – mondta el Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke.

A megtisztelő címre hagyományokhoz híven idén is csak fehér borokkal lehetett nevezni. A mintákat egy szakmai zsűri, valamint a településen működő gyöngyösi cégek vezetőiből álló társadalmi zsűri is pontozta.

– Van 3 klasszikus fajta, ami nagyon jól szerepelt még itt a csúcs zsűri összeülése előtt. Van egy nagyon szép olaszrizling, van egy csodálatos savignon blanc, nagyon szép szürkebarát, és vannak érdekes fajták, hiszen abszolút nem a borvidékre jellemző, de jelen van nagyon szép furmint és világfajta és nagyon szép az egyik chardonay minta – magyarázta Hiesz György polgármester.

A zsűrinek 5 bor közül kellett kiválasztania a legjobbat, de nem volt könnyű helyzetben. Ezért idén új kategóriában is nyertest hirdettek. A Bárdos és Fia pincészet furmintja lett idén a polgármester bora, a város borának pedig a Molnár és Fia pincészet olaszrizlingjét választották meg. A díjakat a Gyöngyösi Bornapok keretein belül ünnepélyesen adják majd át.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. - Nyitógála 2. rész
14:58
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. - Nyitógála 3. rész
15:22
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:03
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
16:30
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Rákász Gergely orgonál
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság