Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Döntés előtt

Döntés előtt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csütörtökön tartja soron következő ülését Gyöngyös Város képviselőtestülete. A maratoninak ígérkező napon, több 60 napirendi pontot tárgyal a grémium. Ezek közül a legfontosabbakat ismertették a frakcióvezetők és Kévés Tamás alpolgármester tegnap este Döntés előtt című műsorunkban.

Nem született döntés a parkolási rendelet módosításáról áprilisban, így ez a napirend újból a képviselők elé kerül csütörtökön. A már eddig is sok vitát generáló rendelettervezet egy pontban módosult.

– Amit áprilisban egyetlen egy bizottság sem támogatott, hogy a Köztársaság tér és jó nagy környezetében egy órában maximáljuk a parkolást, ezt egyöntetűen elvetette a testület. Azt nem értem, hogy azt a részét, ami a Fő téri behajtásra vonatkozott, amiről beszéltem is, hogy a mostani élethez kell igazítani a rendeletünket, azt nem értem, hogy miért nem fogadtuk el, úgyhogy ezt fogjuk újra tárgyalni – közölte dr. Végh Attila, az MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője.

A rendelettervezet egészével kapcsolatban is sok még a kérdőjel, így az sem biztos, hogy a csütörtöki ülésen el fogják fogadni azt.

A grémium elé kerül a központi orvosi ügyelet kérdése is. Az önkormányzat eddigi 10 millió forinttal támogatta a szolgáltatás működését, ám idén ez az összeg 28 millió forintra emelkedne 24 órás ellátás esetén. Csütörtökön döntenek arról, hogy felmondják-e az ügyeletet ellátó céggel kötött szerződést, valamint hogy megmarad-e a 24 órás orvosi ügyelet.

– 15 éve a társulásban, egyébként pedig 25 éve már a 24 órás orvosi ügyelet működik Gyöngyösön. Én azt gondolom, hogy ezt a rendszert nem szabad megbontani csak pénzkérdés miatt. Viszont óriási nagy problémák vannak a háziorvosi ellátással, azt is el kell mondjuk. Pontosabban most még nincs, de majd lesznek, amikor azok az orvosok, akik most majdhogynem nyugdíj mellett dolgoznak – kb. 30-40 százalék ilyen – hogyha ők tényleg elmennek nyugdíjba, akkor nincs utánpótlás – hangsúlyozta Kévés Tamás alpolgármester.

Újból a testület elé kerül a családi házak előtti zöld területek gondozásával kapcsolatos előterjesztés is. A Városgondozási Zrt. felajánlotta, hogy új szolgáltatásként segítené a karbantartást ellátni azoknak, akik egyedül nem képesek erre. Ezt a munkát közfoglalkoztatottak is elvégezhetnék, ám nincsenek hozzá elegen.

– Jön majd be egy előterjesztés, ami 60 közfoglalkoztatottról beszél, aminek nagy része hivatali kisegítés, postázás. Tehát kvázi 30 emberről beszélünk, ami kevés. Itt minimum 200 fős közfoglalkoztatotti csapattal kellene gondolkodnunk és még akkor sem vagyok biztos, hogy tudnánk teljesíteni ezeket a munkákat, de mindenképpen ebbe az irányba kéne elmozdulnunk, hogy állam által finanszírozott munkával, hogy ne kerüljön pénzbe, mert nem tudja az idős ember kifizetni ezt amit rá rónánk terhet – vélekedett a Fidesz-KDNP frakció vezetője, Kiss Tivadar.

Csütörtökön több mint 60 napirendi pontot tárgyalnak a képviselők.


Tovább az archívumra