Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lisztharmat-veszély

Lisztharmat-veszély

Lisztharmat veszélyezteti a szőlőt az esős, fülledt időben. A minden napos csapadék és a nagy hőség, melegágya a gombabetegségeknek. A Mátrai Borvidéken a gazdák a zöldmunkák időben történő elvégzésével, és gyakoribb permetezéssel óvhatják meg az idei termést.

Egy-két helyen már felütötte fejét a lisztharmat, de szerencsére ezen a területen, a szőlőn még nem alakult ki. A szőlő április közepén időben fakadt, de az április végi hirtelen érkező extrém meleg robbanásszerű növekedést eredményezett az ültetvényeken – mondja Holló Ákos, a Gyöngyösi Hegyközség elnöke.

Az elmúlt 10 nap időjárása viszont nagyon kedvező a lisztharmat terjedésének, melegágya a gombabetegségeknek. A nagy meleg miatt 3 héttel előrébb tart a szőlő, már borsónyi bogyók vannak a fürtökön – mutatja az elnök. Ahol eddig is gondosan kezelték az ültetvényeket, ott nincs veszélyben a termés, de ilyenkor javasolt a gyakoribb permetezés a szakember szerint.

A növényvédelem fontos része még a megfelelő zöldmunka, a hajtás bebújtatása – tanácsolja Holló Ákos, és ilyenkor fontos, hogy a szél át tudja járni az ültetvényeket. A levelezést nem javasolja, mert a levelek védik meg a gyümölcsöt a napégéstől az extrém melegben. Jelenleg összességében jó átlagos termésre számíthatnak a gazdák – tette hozzá Holló Ákos.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Sport7 1. rész – sport magazin
19:01
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság