Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ellenőrzik

Ellenőrzik

A csecsemő legfontosabb tápláléka az anyatej, hiszen tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire a kisbabáknak szükségük van a megfelelő fejlődéshez. Előfordul, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára, épp ezért jöttek létre anyatejgyűjtő állomások, hogy segítség a kismamákat.

Gyöngyösön az a hír terjedt, hogy az anyatejgyűjtő állomáson összeöntik a tejeket, de az egészségügyi szakdolgozók, ezt cáfolták és kiemelték, hogy folyamatos szűréseken esnek át a leadott tejek.

Itt láthatók a szakszerűen tárolt anyatejek. Az anyatejgyűjtő állomáson, napi szinten szűrik a leadott tejeket, emellett havi szinten mikró laboratóriumban is be vannak vizsgálva. Ezáltal ki tudják mutatni hogyha, van benne valamilyen kórokozó vagy netalántán tápszer, tehéntej.

– Hallottuk a kismamáktól, hogy nagyon sok olyan dolog van feltéve az internetre, hogy az anyatejgyűjtő állomáson összeöntik a tejet, nem megfelelő a tej, azok a kismamák, akik idehozzák, a tejet azok dohányoznak. Nekünk ez felháborító, mert nálunk a kismamák ki vannak vizsgálva, ha észrevesszük, hogy akár dohányzik, akármi olyan probléma van, a tejet el tudjuk küldeni, ki tudjuk mutattatni belőle a nikotint meg nagyon sok mindent – cáfolta a híreszteléseket Szlanicz Éva, egészségügyi szakdolgozó.

Az állomáson a tej és a kismama ellenőrzésén kívül, segítenek az anyukáknak a szoptatásban is, ezzel kapcsolatos vizsgálatokat végeznek, megmutatják a helyes tejleszívás menetét és igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy a babák és mamák a legjobb kezelésben részesüljenek. Szlanicz Éva pedig óvatosságra int a háztól-házig vitelnél.

– Inkább azt mondom, hogy védőnőn keresztül próbálják meg az anyatejet akár az adók akár a vivők, ha nincsen anyatejgyűjtő állomás, mert az biztos, hogy egyszer legalább ki van vizsgálva kismama és itt beszélek arról, hogy HIV szűrés, májbetegségek, nemi betegségekre ki vannak szűrve a babák, mamák, míg háztól-házig simán nincs – magyarázta.

A mamák 800 ml tejet adhatnak le naponta az állomáson, melyért jelenleg 2700 forintot kapnak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár viszont a háztól-házig anyatejért csak abban az esetben fizet az anyukáknak, ha a területen nincs anyatejgyűjtő állomás és védőnővel ellenőriztetik a tejet.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Sport7 1. rész – sport magazin
19:01
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság