Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pótolhatatlan

Pótolhatatlan

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az anyatejes táplálás világnapján köszöntötték a Gyöngyösi Anyatejgyűjtő Állomás munkatársait, a védőnőket, valamint az anyatejet leadó édesanyákat. A babák számára a legfontosabb táplálék az anyatej, ezért kívánatos, hogy minél tovább szoptassák gyermeküket az édesanyák, és ha lehetőség van rá, adják is le az anyatejet- hangzott el az ünnepi eseményen.

A 90-es évekre 30 százalék alá csökkent a szoptatást vállaló édesanyák aránya, ez a trend azonban mára a megfordult- mondta Hiesz György polgármester az anyatejes táplálás világnapján rendezett városi ünnepségen.

– Az lenne a kívánatos, hogy aki csak, ha nincs egészségügyi problémája, vagy valamilyen zavar a szoptatásnál, végig szoptassa a gyereket, hiszen olyan immunagyagok, vitaminok kerülnek a szervezetbe, ami egész életére, felnőtt életére is kihat. Pszichésen is és egyáltalán testileg is, úgyhogy ha valamit tehet egy önkormányzat, akkor pont ez, hogy fenntart egy ilyen anyatejgyűjtő állomást – fogalmazott Hiesz György polgármester.

Az anyatej az egyetlen olyan táplálék, ami összetételében ideális a csecsemők számára, még a legjobb minőségű tápszerek sem tudják maradéktalanul pótolni azt – mondja Bódisné Simor Erika védőnő.

– Elsősorban az első hat hónapban tartjuk legfontosabbnak az anyatejes táplálást, de természetesen mindaddig, amíg az édesanyának van megfelelő mennyiségű, vagy akár egy csepp anyateje, minden egyes cseppje fontos és értékes. Megpróbálják utánozni a tápszerek az anyatejet, de még a mai napig nem tudták teljes mértékben leutánozni az összetételt – szögezte le.

Gyöngyösön 20-30 baba jut anyatejhez az anyatejgyűjtő állomás segítségével, azonban ettől jóval több is lehetne ez a szám, ha az édesanyák nem ellenőrzés nélkül adnák át egymásnak a lefejt tejet – hívta fel a figyelmet Bankáné Gergely Katalin.

– Egymásnak adogatják a kismamák az anyatejet. Szóval sokan nem akarják bevállalni azt, hogy bevizsgálások vannak, be kell hordani napi szinten az anyatejet az anyatejgyűjtőbe és emiatt megkerülnek bennünket is, meg a védőnőket is. Most erre próbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni – húzta alá az állomás asszisztense.

Az ünnepségen oklevéllel köszöntötték Bankáné Gergely Katalint, Szlanicz Évát és Homonnai Zsuzsannát, az anyatejgyűjtő állomás munkatársait, valamint emléklapot adományoztak Bódisné Simor Erika és Kovács Mariann védőnőknek. Az anyatejet leadó édesanyáknak pedig ajándékcsomaggal mondott köszönetet az önkormányzat.


Tovább az archívumra