Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Technológiai váltás

Technológiai váltás

Szeptember eleje a fakitermelési főszezon kezdete is az erdőn. A munkaerőhiány miatt azonban technológiai váltásra kényszerültek az Egererdő-nél, így a termék kínálat is átalakul. Mivel nincs ember a kivágott fa darabolására, nem méteres, hanem 3 méteres darabokban értékesítik a tűzifát.

Gyanús csönd a fakitermelés helyszínén a Mátrában, Gyöngyösoroszi és Gyöngyöstarján közötti területen. Itt már nincs motorfűrészes darabolás az erdőn. A munkaerőhiány ezt az ágazatot is elérte – mondja Dudás Béla erdészetvezető.

A teljes fakitermelési munkafolyamat gépesítve van, egy úgynevezett fakombájn a fát kivágja, gallyazza, darabolja, de nem tud méteres tűzifát előállítani – magyarázza a szakember. Mivel emberi kéz nem érinti a faanyagot, így a termékkínálat is átalakul.

A fő termékünk most már a 3 méteres tűzifa lesz, és a lakosság jelentős része szerencsére tolerálja. Azt kell látni, hogy incs ember, aki előállítson méteres tűzifát – húzta alá az erdészetvezető.

A faanyag-választékok jelentős része iránt nem csak Magyarországon, de Európaszerte is évek óta növekszik a kereslet, viszont a kitermelhető faanyag mennyisége a fenntartható erdőgazdálkodás szempontjait figyelembe véve korlátozott, ami előrevetíti a piaci versenyt és ezen keresztül az árak emelkedését.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:01
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:09
Cimbaliband - Aki szeret
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság