Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zsidó újév

Zsidó újév

Negyven év után ismét megünnepelték a Ros hásánát, vagyis a zsidó újévet Gyöngyösön a Kis Zsinagóga épületében. A Barankovics Izraelita Műhely és a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség tagjai a 2 napos eseményen imádkoztak, és mézbe áztatott barcheszt, vagyis kalácsot fogyasztottak, hogy kellemes és édes legyen a következő év.

Negyven év elteltével újra megünnepelték városunkban a zsidó újévet. A megjelentek itt megújították az Örökkévalóval kötött szövetségüket és önbírálatot végeztek.

– A jelentősége az önvizsgálat és a megtérés ünnepe, tehát ilyenkor az embernek végig kell gondolni az életét és a hibáit kell helyretenni. A Biblia szerint ilyenkor az Örökkévaló három könyvet nyit meg, és abba pecsételi a sorsokat, az igazak, a hamisak és a közömbösök könyve. És 10 nap van addig az ünnepig, a Jom kippur-ig, az engesztelő napig, ameddig a közömbösöknek lehetőségük van átkerülni – magyarázta Weisz Péter, a hitközség elnöke.

A megbékélés, a megbocsájtás és a jó cselekedetek előtérbe állítása – erről szól az ünnep.

– Ez egy kétnapos imanap, általában imádkozással, és természetesen van egy fogadás jellege, tehát mint ahogy az újévnek. Mi is köszöntjük majd itt a barátainkat, méltatjuk az ünnep jelentőségét, eszünk egy kicsit. Ilyenkor az úgynevezett kalácsot, a barcheszt mézbe áztatjuk, hogy kellemes és édes legyen a következő év, tehát egy kicsit megkóstoljuk a kalácsot, mézbe áztatva az almát, egy kicsit elmélkedünk a múltról és a megpróbáljuk folyamatosan visszacsempészni a zsidó életet Gyöngyösre – fogalmazott Weisz Péter.

Egyre több ünnepet szeretne megtartani a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség városunkban, tette hozzá, van terük és lehetőségük is a fejlődésre. Elkezdték a kis imaház felújítását és reményeik szerint a nagy imaháznál is megkezdődhetnek a munkálatok.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:01
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:09
Cimbaliband - Aki szeret
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság