Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hatékonyabb működés

Hatékonyabb működés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szendrei Lászlót választotta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara következő 5 évre elnökének a legutóbbi tisztújításon. Az új elnök 9 hónapja tölti be tisztségét. Fórum című műsorunkban eddigi tapasztalatairól és a megvalósítandó célokról is beszélt.

A kamara hatékonyabb működése érdekében sor került szervezeti változtatásokra a novemberi tisztújítás után. A hatékonyabb információáramlás érdekében például csökkentették a gazdák és a minisztériumok közti kommunikációt biztosító osztályok számát. Az elnökség országos szinten létrehozott egy 80 oldalas javaslattervezetet is, amiben szerepel a kamara egyik fő célja, az osztatlan közös tulajdon megszüntetése.

– Ezt úgy tudnánk elkerülni egy osztrák modell alapján, hogy egy családból csak egy személy örökölhesse a földterületet, aki például akar rajta gazdálkodni, majd olyan kedvezményes, vagy kamatmentes hitelt biztosítani számára, amiből hogyha nincs tőkéje a többi testvérét ki tudja fizetni. Hogy ne képezzünk újra osztatlan közös tulajdont – fogalmazott Szendrei László.

Országosan 985, Heves megyében pedig 44 földről indítható jégkármérséklő rendszert telepítettek, amik hivatalosan májusban kezdték meg a működésüket. Az új elnök szerint a rendszer hatékony, beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– Június egy nagyon csapadékos hónap volt. Majdhogynem minden nap volt eső és nagyon csúnya vihar és zivatarfelhők érkeztek fölénk, a mátrai térség fölé. Mi több mint harmincötször indítottuk be ezeket a jégkár-mérséklő ágyúinkat, és az a tapasztalatunk, hogy Gyöngyös környékén is volt valamennyi jég, de jóval kevesebb és kisebb szemcséjű jegek estek, mint amennyi az előző évben ugyanebből a felhőből esett volna – magyarázta.

Újítás még a választás óta, hogy 87 településen megalakították a Település Agrárgazdasági Bizottságokat, amik a gazdálkodók között történő föld adás-vételi szerződések bírálatát végzik. Az elnökség az ő véleményük alapján dönti el, hogy hozzájárulnak-e a föld vásárláshoz. A kamara célja, hogy a jövőben további feladatokkal ruházza fel ezeket a bizottságokat.


Tovább az archívumra