Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szakrális művészet

Szakrális művészet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén 12. alkalommal rendezik meg az Ars Sacra fesztivált szeptember 15-23 között, melyet II. János Pál pápa indított útjára Európában, hogy felhívja a figyelmet a szakrális művészetre. A több napos rendezvényhez az ország több vidéki városa is csatlakozott – köztük Gyöngyös is. A Szent Bertalan Kincstár 2. éve szervez programot a fesztivál keretein belül, ahol gyermekfoglalkozásokat és ingyenes tárlatvezetést biztosítanak látogatóik számára.

A Szent Bertalan-templom Kincstára ismét csatlakozott az Ars Sacra fesztiválhoz. Ennek keretein belül számos ingyenes programot szerveztek a látogatók számára, és egyebek mellett egy kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

– Ennek a programsorozatnak nyilván az a célja, hogy a művészeteket közel hozza és az egyházi művészetet és az abban rejlő dolgokat, dolgokkal felkeltse az emberek lelkében a hozzájuk fűződő viszonyt és olyan kapukat nyisson, meg amelyekről szinte nem is gondolnánk, hogy létezik, de olyankor mindig megnyugszunk és érzékeljük ezt – magyarázta Földessy Mariann, a kincstár vezetője.

Az esemény egyik programja a múzeumpedagógiai foglalkozás volt, mely során a gyerekek az egyházi kincseket tekinthették meg, mint például a kelyheket.

– A Kincstár délelőtt is kinyitotta kapuit a kis diákok előtt, akik eljöttek és egy kelyhet díszítettek természetes anyagokkal és természetesen ezzel, hogy a kehely felkelti a figyelmét és egyáltalán azok iránt a tárgyak iránt, amelyek valamilyen szerepet töltenek be az egyházi művészetben és az egyházi liturgiában is, hiszen az egész kincstárunk erről szól – mondta Földessy Mariann.

A csoportfoglalkozást a Kincstár múzeumpedagógiai főmunkatársa Kovács-Rónai Györgyi vezette, melyet a Rákóczis kisiskolások nagyon élveztek.

Várkonyi Lászlóné, az iskola pedagógusa fontosnak tartja, hogy a kicsik megismerjék ezeket az egyházi értékeket.

– Rendszeresen jövünk ide a Kincstárba ezek a gyerekek, akikkel most jöttünk 1. osztályosak ugyan, tehát ők először vannak itt, de az előző osztályommal rendszeresen jöttünk ki általában egy tanévben négyszer-ötször főleg azokon a nagy keresztény ünnepeken, amikor készülünk valamire, készülünk a húsvétra, karácsonyra, gyertyát öntöttünk ki, tehát azért tartom fontosnak, mert a gyerekekhez így közelebb tudjuk hozni ezeket az ünnepeket – fogalmazott.

A nap folyamán még borkóstolót is tartottak, és „Magyar Borrendek története” címmel előadást is szerveztek az érdeklődők számára.


Tovább az archívumra