Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fókuszban a társasházak

Fókuszban a társasházak

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyöngyösi kirendeltsége november 6. és 8. között „Társasházak napja” címmel konzultációs napokat tart a társasházak képviselői, lakóközösségek tagjai számára. A rendezvénysorozat célja, hogy széleskörű tájékoztatást adjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakók biztonságát.

A megyében 1 magas, illetve 73 középmagas lépcsőház, valamint 113 társasház van. Kimutatások szerint a lakástüzek keletkezésének helye jellemzően a konyha területe, döntő többségük pedig emberi mulasztásra, vagy a szabályok be nem tartására vezethető vissza.

– Minél magasabb az épület, annál szigorúbb a szabályozás, mert egy esetlegesen bekövetkező tűz során a lakók nagy száma és az épület kiterjedése miatt a mentés nehezebb. A katasztrófavédelem átfogó ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a tűzvédelmi szabályokat a társasházak betartják-e. Megyénkben a leggyakrabban feltárt hiányosságok: a szabálytalan tárolás, a menekülési útvonal szűkítése, a tűzvédelmi berendezések és menekülési útvonalak jelöletlensége, hő és füstelvezetők nem megfelelő működése és a villamos és villámvédelmi felülvizsgálatok hiánya – mondta el Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Ezek a hatósági ellenőrzések mindig a lakók biztonságát szolgálják, annak érdekében, hogy ne következzenek be tragédiák.

– Fontos hogy a tűzoltóság számára a felvonulási terület biztosítva legyen, azt ne foglalják el parkoló autók és a fák ágai ne akadályozzák a magasból mentő vagy létrás tűzoltó gépjárműveket a mentési munkálatokban – részletezte a szakember.

A Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának szakemberei még holnap, 10 órától 16 óráig várják a lakástulajdonosokat, bérlőket, közös képviselőket, hogy feltegyék tűzvédelemmel kapcsolatos kérdéseiket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:14
Nap kérdése
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:01
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:09
Cimbaliband - Aki szeret
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság