Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Együttélés

Együttélés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén először Gyöngyös is csatlakozott a nagy hagyományokkal bíró budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválhoz.

Az augusztus 27. és szeptember 4. között tartó rendezvénnyel párhuzamosan a gyöngyösi zsinagógában Heves és Szolnok megye zsidóságának történetét felidéző, illetve Izrael hétköznapjait bemutató, valamint Kishont Ferenc magyar származású izraeli író munkásságáról megemlékező fotókiállítás látható. A megnyitón részt vett Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete is, aki kijelentette: az oktatáson keresztül lehet harcolni az antiszemitizmus, az előítéletek, a különböző kirekesztő nézetek ellen.

A zsinagóga rövid esti imával történő újraavatásával kezdődött az ünnepség. Az épületnek ugyanis a város és a hit érdekeit is szolgálnia kell, jelentette ki Weisz Péter hitközségi elnök, majd hozzátette: a zsidó – keresztény együttélés hagyományait szeretnék a tervezett Együttélés Házában bemutatni. Ezt vetíti elő a most megnyílt kiállítás is.

– Él a vágy, hogy ez a város méltó, kiemelkedő épületévé és kulturális központjává váljon. Ezt szolgálta a kiállítás, amellett, hogy bemutattuk Kishont Ferencet és bemutattuk azt a két országot, amelyben alkotott, élt és dolgozott. De a legfontosabb az volt, hogy a zsinagóga induljon el azon az úton, amelyben visszanyeri régi fényét – fogalmazott.

Szunai Miklós vállalkozó, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára a megújuló zsinagóga terveit mutatta be, s bejelentette, hogy a világban élő holokauszt túlélő festőművészek múzeumát is itt kívánják berendezni. Heisler András, a Mazsihisz elnöke arról beszélt, hogy a Heves és Szolnok megye zsidóságának történetét felidéző, illetve Izrael hétköznapjait bemutató, valamint Kishont Ferenc magyar származású izraeli író munkásságáról megemlékező fotókiállítás bizonyítja, a zsidóság optimista nép. Hangsúlyozta: Izrael a zsidók szerelme, nem ráció, hanem mélységes érzelem, melyben sok ezer év kultúrája van benne. A Mazsihisz-elnök a terjedő antiszemitizmusról is szólt.

– Amikor zsidó-keresztény együttélés szimbiózisának eredményeivel találkozom, különösen elborzaszt az Európában egyre erősödő antiszemitizmus. Ellene oktatással kell küzdeni mindenhol, a Pázmányon is. Az antiszemitizmusnak ugyanis nincs objektív forrása. Az antiszemitizmus számomra a butaság szinonimája – mondta.

Nasinszki Péter, a HIT Gyülekezete gyöngyösi lelkipásztora arra emlékeztetett, hogy nem a zsidóktól kell félteni Magyarországot. Õk ugyanis mindig a nemzet felvirágoztatásáért dolgoztak, s mindig is magyarnak érezték és gondolták magukat.

A megnyitó végén köszöntötte a megjelenteket Ilan Mor Izrael állam budapesti nagykövete, aki úgy fogalmazott, hogy a megújuló gyöngyösi zsinagóga nem csak a zsidó közösséget fogja szolgálni, hanem a várost is erősíti. A kiállítással kapcsolatban megjegyezte: fontos ez a tárlat, azonban önmagában nem elég ahhoz, hogy megismerjük a modern Izraelt.

– Arra bátorítom Önöket, látogassanak el Izraelbe, és saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy milyen csodát építettünk fel 60-70 év alatt – mondta.

A Zsidó Kulturális Fesztiválhoz kapcsolódó tárlat szeptember 15-ig tekinthető meg a nagyzsinagógában. A moziban pedig a jövő héten 3 napon át izraeli filmeket nézhet a közönség – ingyenesen.


Az Aktuális napi hírei (2015-08-27 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:13
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
A könyv testvér dicsérete - Ferencesek Gyöngyösön - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság