Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Etikai kódex

Etikai kódex

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ugyan a pedagógusok etikai kódexének végső verzióját októberben fogadják el, a kódextervezet több passzusával sem értenek egyet az érintettek. A Pedagógusok Demokratikus Szervezete egyhangú döntéssel utasította el a tervezetet.

Munkaszabályozás, külső megjelenés, a magánélet bizonyos szegmensei – többek között ezeket szabályozza majd a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe.

A Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe több pontban is próbálja szabályozni a pedagógusok életét.

Előítélet-mentesen, lelkiismeretesen, megjelenésünkben, magaviseletünkben méltósággal és példamutatóan kell ellátni a munkájukat – erről a tervezetről híradónk is több gyöngyösi iskola pedagógusát próbálta megkérdezni, de nem jártunk sikerrel, pedig a kódex még terv, de úgy tűnik, a tanárok nem szívesen véleményezik ezt.

– A kódex célja, egyrészt a munkakapcsolatokat az iskolai tanítás, nevelés során valamelyest tisztázni a szereplők között, hiszen azt gondolom, hogy a szülő-diák-tanár hármas egységes viselkedése nagyon sokat segíthet abban, hogy a gyerekek elérjék a céljaikat, és maga az oktatás elérje a célokat-vélekedett Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A tervezet több passzusa is már most felháborította a Pedagógusok Demokratikus Szervezetét, többek között az a rész, mely szerint a tanár külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját, azaz nem öltözhet úgy, ahogy akar.

– Az, hogy az etikai kódex meg bármiféle előírás, beleterpeszkedjen a pedagógus magánéletébe, hogy hogyan öltözzön, hogyan viselkedjen, hogyan tartsa a kapcsolatot a külvilággal, hát könyörgöm, felnőttek vagyunk, diplomás felnőtt emberek, önállóan élik az életüket, biztos vagyok benne, hogy képesek helyes döntést is hozni – dohogott Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szervezete elnöke.

– Különösen sérelmesnek tartjuk azt, hogy ha valamelyik pedagógus azt látja, hogy a kollégája szembe megy az etikai kódex elvárásaival, akkor le kell vele ülni, beszélni, és ha ez nem vezet eredményre, akkor szólni a munkáltatónak. Azért ez egy rossz emlékeket idéző elvárás, és semmiféleképpen nem tudjuk elfogadni – mondta a szakszervezeti vezető.

A végső verziót októberben fogadja el a Nemzeti Pedagógus Kar, innentől pedig minden állami és önkormányzati fenntartású iskolában a pedagógusnak, annak szellemében kell élni és dolgozni.


Tovább az archívumra