Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Etikai kódex

Etikai kódex

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ugyan a pedagógusok etikai kódexének végső verzióját októberben fogadják el, a kódextervezet több passzusával sem értenek egyet az érintettek. A Pedagógusok Demokratikus Szervezete egyhangú döntéssel utasította el a tervezetet.

Munkaszabályozás, külső megjelenés, a magánélet bizonyos szegmensei – többek között ezeket szabályozza majd a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe.

A Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe több pontban is próbálja szabályozni a pedagógusok életét.

Előítélet-mentesen, lelkiismeretesen, megjelenésünkben, magaviseletünkben méltósággal és példamutatóan kell ellátni a munkájukat – erről a tervezetről híradónk is több gyöngyösi iskola pedagógusát próbálta megkérdezni, de nem jártunk sikerrel, pedig a kódex még terv, de úgy tűnik, a tanárok nem szívesen véleményezik ezt.

– A kódex célja, egyrészt a munkakapcsolatokat az iskolai tanítás, nevelés során valamelyest tisztázni a szereplők között, hiszen azt gondolom, hogy a szülő-diák-tanár hármas egységes viselkedése nagyon sokat segíthet abban, hogy a gyerekek elérjék a céljaikat, és maga az oktatás elérje a célokat-vélekedett Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A tervezet több passzusa is már most felháborította a Pedagógusok Demokratikus Szervezetét, többek között az a rész, mely szerint a tanár külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját, azaz nem öltözhet úgy, ahogy akar.

– Az, hogy az etikai kódex meg bármiféle előírás, beleterpeszkedjen a pedagógus magánéletébe, hogy hogyan öltözzön, hogyan viselkedjen, hogyan tartsa a kapcsolatot a külvilággal, hát könyörgöm, felnőttek vagyunk, diplomás felnőtt emberek, önállóan élik az életüket, biztos vagyok benne, hogy képesek helyes döntést is hozni – dohogott Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szervezete elnöke.

– Különösen sérelmesnek tartjuk azt, hogy ha valamelyik pedagógus azt látja, hogy a kollégája szembe megy az etikai kódex elvárásaival, akkor le kell vele ülni, beszélni, és ha ez nem vezet eredményre, akkor szólni a munkáltatónak. Azért ez egy rossz emlékeket idéző elvárás, és semmiféleképpen nem tudjuk elfogadni – mondta a szakszervezeti vezető.

A végső verziót októberben fogadja el a Nemzeti Pedagógus Kar, innentől pedig minden állami és önkormányzati fenntartású iskolában a pedagógusnak, annak szellemében kell élni és dolgozni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A bolond falu
09:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:13
Zeneiskolások előadása - Csanádi Bertold Balambér - Kabalevszkij: C-dúr koncert I. tétel
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
A Dunakanyar es a Szentendrei-sziget titkai - dokumentumfilm
20:12
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság