Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Van segítség

Van segítség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Élet- Választás konferencia-sorozat részeként az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja alkalmából tartottak országos konferenciát, ahol az Emberi Erőforrás Minisztériuma, gyermekgyógyászok, pszichológusok és intézményvezetők képviseltették magukat. Az esemény célja elsősorban az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét, arra, hogy van segítség, valamint, hogy tudatosuljon mindenkiben, hogy hogyan lehet egy öngyilkossági veszéllyel terhelt helyzetet felismerni és tenni ellene.

– Tavaly először csökkent kétezer alá az öngyilkosságok száma. Ez egyfelől persze örvendetes, másfelől pedig dermesztően és katasztrofálisan nagy számról van szó. Azt látjuk, hogy Magyarországon naponta több mint 5 ember vet véget saját kezével az életének -kezdte beszédében Schanda Tamás helyettes államtitkár, aki ugyanakkor hozzátette: egyre jobban működnek a természetes támogató rendszerek, mint barát, család, közösség, és az intézményes támogatórendszerek is, amelyek mind hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy csökkenjen az öngyilkosságok száma hazánkban.

A konferencia legfontosabb mottója volt, hogy „van segítség” – és az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez.

Dr. ifj. Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos szerint pozitív változás történik a társadalomban, és többek között a lelki elsősegély telefonszolgálatnak nagy szerepe van ebben.

– Ha az ember bajban van, akkor merjen és akarjon segítséget kérni, mert úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban még ezzel is nehézségek vannak. Bár a lelki elsősegély szolgálathoz öngyilkossági krízis miatt befutó hívások száma 2013-ról 2014-re, megugrott másfélszeresére, tehát 2000 hívásról 3000-re, ez azért azt jelenti, hogy ezen a téren is nagyon jelentős változások vannak – fogalmazott.

A program további célkitűzése a jövőben, hogy tudatosítsa azoknak a segítő szervezeteknek, személyeknek, szolgálatoknak a helyét, elérhetőségét, és igénybevehetőségét, akik tudnak segíteni, közreműködni egy adott krízis esetén.

Nagyon fontos a háziorvosi, védőnői és családsegítő szolgálat, valamint az önkéntesek – hogy ezeket a szervezeteket minél inkább össze tudják kapcsolni, hálózattá szervezni – hangsúlyozta a megyei tiszti főorvos.


Tovább az archívumra