Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kultúrák találkozása

Kultúrák találkozása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az AFS Magyarország harmadik alkalommal volt jelen a szüreti napokon, amely idén is cserediákokkal érkezett a Főtérre. Az amerikai, argentin, thai és magyar diákok élménybeszámolókkal hívták fel a figyelmet a szervezetre és a különböző kultúrák közötti párbeszéd jelentőségére.

Saját pavilonja volt a szüreti napokon az AFS Magyarországnak. A diákok külföldi tanulmányait lebonyolító szervezet minden évben megrendez egy olyan kulturális napot, ahol a különböző nemzetek cserediákjai megoszthatják egymás között tapasztalataikat.

– Európában és 27 országban több mint 200 helyszínen megtartják, így Magyarországon is igyekszünk megtartani. Itt Gyöngyösön már 3. éve a szüreti fesztivál keretein belül meghívunk a környező régiókból cserediákokat és akkor egy kis interkontinentális mozgalmat hozunk ide a főtérre – mondta Horváth Kristóf, a Jászság-Mátra körzet AFS elnökhelyettese.

A külföldön tanuló diákok szinte mindegyike életre szóló élményről számol be, azonban az első időszak mindenki számára nehéz. Legalábbis ezt mondja Teodóra, aki Thaiföldön töltött el egy tanévet.

– Az első két hét volt az a teljes kulturális sokk. Ott minden más volt. A szokások, egy egyszerű nap, az iskola, az étkezések. Teljesen mindent meg kellett tanulni, mint egy kisgyerekként. Szoktuk is ezt mondani, hogy az AFS-ben mindenki egy kisbabaként kezdi és a program végére nőnek fel – mondta.

Amerikai, thai és magyar diákokkal érkezett a Főtérre Francesca. Õ Argentínából érkezett és még csak két hete van Magyarországon, de már most sok élményt szerzett az országról és az emberekről is.

– Úgy látom itt az emberek nagyon szeretik a közösségi eseményeket, az ételeket, talán jobban is mint Argentínában. Ez egy más kultúra, természetesen, de nagyon tetszik. Az emberek egy kicsit hasonlóak hozzánk és mindenki kedves velem – mondta Francesca Fidigati.

A kultúrák találkozásának jegyében a Thaiföldről érkező diákok nem csak élménybeszámolót, hanem rögtönzött néptáncbemutatót is tartottak. A szüreti nap főként magyar szokásokról szól, ez alkalommal mégis jól megfért egymás mellett a két, vagy több különböző kultúra.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság