Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kultúrák találkozása

Kultúrák találkozása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az AFS Magyarország harmadik alkalommal volt jelen a szüreti napokon, amely idén is cserediákokkal érkezett a Főtérre. Az amerikai, argentin, thai és magyar diákok élménybeszámolókkal hívták fel a figyelmet a szervezetre és a különböző kultúrák közötti párbeszéd jelentőségére.

Saját pavilonja volt a szüreti napokon az AFS Magyarországnak. A diákok külföldi tanulmányait lebonyolító szervezet minden évben megrendez egy olyan kulturális napot, ahol a különböző nemzetek cserediákjai megoszthatják egymás között tapasztalataikat.

– Európában és 27 országban több mint 200 helyszínen megtartják, így Magyarországon is igyekszünk megtartani. Itt Gyöngyösön már 3. éve a szüreti fesztivál keretein belül meghívunk a környező régiókból cserediákokat és akkor egy kis interkontinentális mozgalmat hozunk ide a főtérre – mondta Horváth Kristóf, a Jászság-Mátra körzet AFS elnökhelyettese.

A külföldön tanuló diákok szinte mindegyike életre szóló élményről számol be, azonban az első időszak mindenki számára nehéz. Legalábbis ezt mondja Teodóra, aki Thaiföldön töltött el egy tanévet.

– Az első két hét volt az a teljes kulturális sokk. Ott minden más volt. A szokások, egy egyszerű nap, az iskola, az étkezések. Teljesen mindent meg kellett tanulni, mint egy kisgyerekként. Szoktuk is ezt mondani, hogy az AFS-ben mindenki egy kisbabaként kezdi és a program végére nőnek fel – mondta.

Amerikai, thai és magyar diákokkal érkezett a Főtérre Francesca. Õ Argentínából érkezett és még csak két hete van Magyarországon, de már most sok élményt szerzett az országról és az emberekről is.

– Úgy látom itt az emberek nagyon szeretik a közösségi eseményeket, az ételeket, talán jobban is mint Argentínában. Ez egy más kultúra, természetesen, de nagyon tetszik. Az emberek egy kicsit hasonlóak hozzánk és mindenki kedves velem – mondta Francesca Fidigati.

A kultúrák találkozásának jegyében a Thaiföldről érkező diákok nem csak élménybeszámolót, hanem rögtönzött néptáncbemutatót is tartottak. A szüreti nap főként magyar szokásokról szól, ez alkalommal mégis jól megfért egymás mellett a két, vagy több különböző kultúra.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság