Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pilótaképzés

Pilótaképzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nyílt napot tartott a Gyöngyösi Repülőklub a Pipishegyi Sportrepülőtéren. A hétvégén nem csak sétarepülésre jelentkezhettek az érdeklődők, hanem az ősszel induló vitorlázó repülő képzésre is. Az oktatók és a pilóta növendékek készséggel álltak az érkezők rendelkezésére, és televíziónknak is bemutatták a páratlan élményt nyújtó repülőtéren található légi járműveket, és kameráinkkal 250 méter magasból vizslattuk a földet.

Misi Dóra pilóta növendék mutatja a vitorlázó repülő biztonsági övének helyes használatát. Õ tavaly kezdte el a pilótaképzést, ma pedig már egyedül is repülhet. A képzést, és a páratlan látványt nyújtó mátrai repülést kívánta népszerűsíteni a Gyöngyösi Repülőklub nyílt napja. Ekkor bárki kipróbálhatta, milyen érzés 200-300 méter magasan repülni, és a pilótaképzésről is lehetett érdeklődni.

– Általában ősszel indulnak tanfolyamjaink, október, november elején. Az alapképzés áll egy elméleti tanfolyamból, amelyben aerodinamika, szerkezettan, repülésmeteorológia, elsősegélynyújtás, gyakorlati repülés, tehát megtanítjuk az alap légijogot, ami mostanában rendkívül fontos – mondta Huszár András, a Gyöngyösi Repülőklub oktatója.

Ezután pedig már a levegőben kell bizonyítaniuk a pilótanövendékeknek. A szoktató repülések alkalmával mesterségesen generált vészhelyzeteket is meg kell tudniuk oldani a növendékeknek.

A Pipishegyi Sportrepülőtéren évekig szünetelt a képzés, most már azonban ismét megtelt élettel és folyamatosan jelentkeznek a leendő pilóták. 250 méter magasan lenni egy vitorlázó repülőn leírhatatlan élmény, hiszen a Mátrát ilyen magasból nem mindennap látja az ember. De nem csak a látvány magával ragadó.

– Minden gondod, bajod, bánatod, fájdalmad, óhaj, sóhaj, panaszod lent hagyod a földön, és amikor fent vagy, akkor csak repülsz. Légtérre figyelsz, repülőre figyelsz, magadra figyelsz, gyakorlatilag eggyé válsz a repülővel, eggyé válasz a levegővel, ezt ki kell próbálni – mesélte lelkesen Gál Tamás pilótanövendék.

Akik szeretnék meghódítani a levegőt, érdeklődjön a képzésről, hiszen kevesen tudják, hogy Magyarország legjelentősebb hullámrepülési lehetőségét rejti magában a Mátra légtere, ezt már a nyolcvanas években is kihasználták a pilóták.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság