Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyermekvédelem

Gyermekvédelem

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyermekvédelmi Szakmai Napot tartott a Heves Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya, melynek fő témája a családsegítőket érintő jogszabályi módosítások voltak. A szakemberek szerint pozitív változásokra készülhetnek az ezen a területen dolgozók és az ellátást igénybevevők is. 2016-tól például több mint háromszorosára nő a hazánkban található gyermekjóléti központok száma.

– Magyarország alaptörvényi szinten is deklarálja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz – hangsúlyozta a tanácskozáson dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott.

Ezt a védelmet és ezt a gondoskodást teremtik meg a hátrányos helyzetűek számára is a családsegítő központok és gyermekjóléti szolgálatok munkatársai. Most még párhuzamosan, 2016-tól azonban együtt, ugyanis jövőre egyesül a két intézmény, Család,- és Gyermekjóléti Szolgálat néven. Egyebek mellett ilyen jogszabályi változásokról esett szó a megyei kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya által szervezett Gyermekvédelmi Szakmai Napon. Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott azt mondta: a változások célja, hogy az ezen a területen dolgozók hatékonyabban tudjanak együttműködni.

– Ahogyan a közigazgatás más területein, itt is az volt a cél, hogy az ellátás mentesüljön a meglévő intézményi párhuzamosságoktól, ezáltal hatékonyabbá, és átláthatóbbá váljon az intézményi rendszer – sorolta.

Dr. Pajtók Gábor hozzátette: az egyesülés forrásemeléssel is jár, jövőre a kormány döntése nyomán ezen a területen a támogatás 460 millió forinttal fog növekedni. Fontos változás, hogy létrejönnek az önkormányzati fenntartású család,- és gyermekjóléti központok, így a korábbi 48 helyett országosan már 198 központ fog működni.

A szakemberek szerint az is fontos, hogy a gyermekjóléti és családsegítő jelzőrendszer jobban kiélesedjen, vagyis a felmerülő problémákat hamarabb észleljék, így megakadályozható a gyermekek elkallódása. Ennek érdekében kötelezővé tennék az iskolai és óvodai szociális tevékenységet.

– Szeretnénk, ha 2018-tól ez már nem mérlegelés kérdése lenne, hanem valóban erőforrás nyújtásával ténylegesen, széleskörűen, elterjedten és óvodában is, tehát óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet lehetne folytatni – mondta Bódy Éva, az EMMI főosztályvezetője.

Az EMMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya 2016-ban várhatóan olyan pályázatok kiírásába kezd, amelyekkel a Család és,- Gyermekjóléti Központoknak adnának támogatást az iskolai és óvodai szociális tevékenység megkezdéséhez vagy folytatásához.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Magyarok a Barcáért - dokumentumfilm
15:55
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
16:15
Reklám
16:18
Csörgő-lyuk - természetfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa - vallási műsor
18:13
Aktív kikapcsolódás a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság