Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elfogadás

Elfogadás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából, gálaműsort és gyermekrajz kiállítást rendezett a Gyöngyösi Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény a Mátra Művelődési Központban. Az intézmény növendékei zongora, ének, és körtánc összeállítással készültek a megjelentek számára.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek nemzetközi napjává december 3-át, melynek kapcsán minden évben gálaműsort tartanak Gyöngyösön. A Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Intézmény növendékei immáron 6. alkalommal készültek erre a napra.

– Szeretnénk az ép emberekkel megismertetni a sérülteket, a fogyatékosokat, az egész rendezvényünk ennek a jegyében történik. Első körben meghirdettünk általános iskolás, ép értelmű és nem sérült tanulóknak egy rajzversenyt, melynek a bemutatója ezen a napon történik, ahogy az értékelése és a jutalmat átadása is. És cserébe pedig a fogyatékos kisgyermekeink gálaműsorát mutatjuk meg – sorolta Daru Éva Katalin, a Gyöngyösi Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője.

Hogyan látják, és hogyan tudnak segíteni sérült társaikon az egészséges gyerekek? – ezt a kérdéskört kellett körbejárniuk a diákoknak a rajzkészítésnél. 8 iskolából 248 pályamű érkezett.

Fazekas Judit az Abasári Általános Iskola növendéke, korosztályában első helyezést ért el.

– Én egy földgömböt rajzoltam, amelyiknek a tetején állnak az emberek, és egy mozgássérült meg egy normális ember nyújtja a kezét feléjük – ismertette.

Az elismeréseket követően szalagtánccal, színdarabbal és énekléssel várták a megjelenteket.

Magyarországon 600 – 700 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékkal élő emberek számát. Az intézményvezető szerint mára már egyre inkább elfogadottabb a fogyatékkal élők jelenléte, és mint fogalmaz: már nem csodabogárkánt tekintenek rájuk.


Tovább az archívumra