Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ezer éves leletek

Ezer éves leletek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Emberi maradványokat találtak csatornaépítés közben még 2013 decemberében és 2014 márciusában Gyöngyösön az Olajban Főtt Szent János templomnál. A Püspöki úton több mint két évvel ezelőtt felszínre került csontok pontos korának meghatározásával nemrég végeztek a szakemberek.

Itt már a felkarcsont került elő, illetve a bordának és a kulcscsontnak a maradványait láthatjuk, illetve itt a gerincoszlopot kezdtem el bontani.

A földből előkerült csontok helyzetét mutatja ezeken a 2013 decemberében készült felvételeken Tóth Zoltán régész. Emberi maradványokat találtak két évvel ezelőtt csatornaépítés közben az Olajban Főtt Szent János templom falánál. A szakemberek akkor azt feltételezték, hogy a leletek az 1700-as évekből származnak és a templom egykori temetőjének egy része került felszínre. A speciális kormeghatározás azonban meglepő eredménnyel zárult.

– A legfelső sírból egy C14-es mintát vettünk. Erről röviden azt kell tudni, hogy ez a szénizotópos vizsgálat. A levegőben megvan ez a C14-es izotóp, ez a növények által bekerül a szervezetbe és halálunk után ez folyamatosan csökken. A labor ennek a csökkenését mutatta ki. Ez által 95%-os biztonsággal megállapítható, hogy a nő eltemetése 990 és 1040 közé tehető – ismertette Tóth Zoltán, a Dobó István Vármúzeum régésze.

Gyöngyöst 1260-tól, Gyöngyöspüspökit pedig 1261-től említik írásos emlékek, a leletek alapján azonban feltételezhető, hogy ennél sokkal régebb óta lakott a település.

– Ez a 990-1040 közötti dátum már egy következő támpontot nyújthat a kutatások számára, hogy itt már biztosan éltek emberek ebben az időszakban, illetve ezt megelőzően is – tette hozzá a régész.

A csatornaépítés közben összesen 6 ember csontjai kerültek felszínre. Ezek egyike egy gyermek volt, és találtak egy különlegességnek számító, magzatpózban fekvő emberi csontvázat is. A Dobó István Vármúzeum munkatársai szeretnék, ha a jövőben folytathatnák a terület feltárását. Ugyanis nagy eséllyel kerülhetnek még elő leletek a 10. századból.


Tovább az archívumra